Cuba mulțumește Rusiei pentru ștergerea datoriei de 32 de miliarde de dolari

by Genko Genko

Președintele Cubei, Raúl Castro, a mulțumit vineri poporului rus pentru „marea sa generozitate”, după ștergerea a 90% din imensa datorie pe care insula o avea față de fosta URSS, declarându-și totodată sprijinul pentru politica actuală, „inteligentă și fermă”, pe care o duce în prezent Rusia pe scena internațională.

„După atâția ani, faptul că Rusia a șters 90% din această datorie și că cele 10% rămase, respectiv circa 3,5 miliarde de dolari, vor fi investite în Cuba, este încă o dovadă a marii generozități evidente a poporului rus față de Cuba”, a spus Raúl Castro, care a adăugat că, fără ajutorul primit din partea fostului bloc sovietic, revoluția cubaneză nu ar fi putut supraviețui.

Raúl Castro s-a declarat „extrem de satisfăcut” de starea relațiilor dintre Rusia și Cuba, după noua etapă care a început în anul 2000, când Putin a vizitat pentru prima oară țara din Caraibe. Castro a profitat de vizita oficială a lui Putin pe insulă, pentru a-și exprima sprijinul pentru politica internațională a Rusiei, prin cuvinte elogioase, dar a fost victima unui mic lapsus, remarcă EFE. „Pe scena internațională suntem de acord cu politica actuală, fermă și inteligentă, pe care o desfășoară Uniunea Sovietică, adică… vreau să spun… Rusia”, a spus textual Castro.

În opinia liderului cubanez, dezmembrarea URSS a produs un dezechilibru pe scena internațională, dar începând din anul 2000, „aceste forțe încep să-și revină și efectele acestui lucru se văd în prezent”.

Rusia a anulat 90% dintr-o datorie de 35,2 miliarde de dolari americani pe care o avea Havana către Moscova.

Acest gest al Moscovei vine după unul similar în luna aprilie, când unui alt stat prieten, Coreea de Nord, i-a fost anulată 90% din datoria de peste 10 miliard de dolari către Rusia. În schimb, rușii au obținut acces la zăcămintele de resurse minerale din această țară.

Citește și: Datorie uriașă a Coreei de Nord către Rusia, anulată de Duma de la Moscova

Citește și: După ce a anulat o datorie de 10 miliarde de dolari, Rusia obține acces la zăcămintele Coreei de Nord

CITIȚI ȘI...