Comisia de la Veneția: O schimbare a sistemului electoral în acest moment nu este oportună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de la Veneția recomandă autorităților Republicii Moldova să nu efectueze modificări ale sistemului electoral înainte de alegerile parlamentare care ar urma să se desfășoare în acest an, se arată într-un document publicat pe site-ul oficial al instituției.

Astfel, experții Comisiei, consideră inoportună o astfel de schimbare în Republica Moldova în acest moment, enumerând mai multe motive care ar putea pune în pericol calea țării noastre spre democratizare în condițiile trecerii de la actualul sistem pe liste, la cel mixt, în care 50% dintre parlamentari ar urma să fie aleși în circumscripții, iar restul pe liste de partid.

Comisia de la Veneția, în recomandarea sa, vine cu exemplul situației din Ucraina, acolo unde a fost introdus un sistem electoral asemănător, iar ca urmare a acestui fapt, în parlament au ajuns mulți candidați potenți din punct de vedere financiar, bănuți de corupție electorală, un lucru similar putându-se întâmpla și în Moldova.

Experții au mai relevat și mai multe neclarități în proiectul de modificare a sistemului electoral, aducând ca exemplu autonomia găgăuza, acolo unde ar urma să se deschidă trei circumscripții. Însă această prevedere contravine sistemului proporționalității voturilor, deoarece în unele circumscripții ar fi înscriși un număr mult mai mare de votanți.

Îngrijorările Comisiei cresc atunci când vine vorba de Transnistria, un astfel de sistem neputând asigura dreptul egal al tuturor votanților din stânga Nistrului de a-și alege reprezentanții în parlament.

În concluzia raportului se spune că decizia de modificare a sistemului electoral aparține statului Republica Moldova, dar în condițiile actuale acest lucru trezește serioase îngrijorări. Cum această modificare ar avea un impact fundamental asupra dezvoltării pe viitor a statului nostru, experții recomandă ca înainte de a se merge la un asemenea pas să se facă mai multe dezbateri publice, iar proiectul să fie unul mult mai bine pus la punct și să nu conțină neclarități.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...