Republica Moldova a aderat la Institutul European de Standardizare în Telecomunicații

by Genko Genko

Acordul de aderare a Republicii Moldova la Institutul European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI) a fost semnat pe 18 martie 2014, la Mandelieu, Franța.

„Prin aderarea țării noastre la această organizație sunt create oportunități pentru aplicarea standardelor de înaltă calitate și valorificarea multidimensională a potențialului relațiilor cu UE, având drept finalitate integrarea europeană”, a declarat în acest context ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Ințiativa de aderare a Republicii Moldova la ETSI aparține Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) și vine în urma consultării cu mediul de afaceri din sectorul TIC, instituțiile subordonate ministerului și alte întreprinderi, care au constatat necesitatea adoptării standardelor ETSI în domeniul comunicațiilor.

MTIC va aplica standardele și reglementările tehnice internaționale pentru programul Serviciului național pentru apeluri de urgență 112 și Ghidul privind modulele de recepție digitală a televizoarelor recomandate pentru utilizare pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul a menționat că aplicarea standardelor ETSI va duce la scăderea prețurilor, prin eliminarea unor bariere tehnice în calea comerţului liber, reducerea birocrației, creșterea volumului schimburilor comerciale, fapt care contribuie la îmbunătățirea balanței de plăți.

În conformitate cu regulamentul ETSI, o țară poate fi reprezentată prin mai mulți membri, însă dreptul de preluare a standardelor ETSI îl poate avea o singură instituție. În cazul Republicii Moldova acest drept i-a revenit Organismului Național de Standardizare.

ETSI este o organizație independentă, non-profit, care se ocupă de standardizare în domeniul telecomunicațiilor, atât pentru echipamente, cât și pentru operatorii de rețele. Cele mai cunoscute sisteme standardizate de ETSI sunt GSM pentru telefonia mobilă și TETRA pentru sisteme radio. ETSI a fost înființat în anul 1988 și are peste 700 de membri din 60 de țări.

CITIȚI ȘI...