NATO: Rusia pregătește o campanie mediatică puternică în Moldova

by Genko Genko

Republica Moldova este una din țările asupra cărora Rusia își îndreaptă privirea, după Ucraina, a avertizat miercuri comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove.

„Ceea ce trebuie supravegheat sunt locurile unde o campanie puternică mediatică” sustinută de Rusia „este în curs de a fi pusă în practică”. „Este ceea ce se întamplă în special în Republica Moldova”, a declarat generalul, șef al Comandamentului european al armatei SUA, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, citat de Agerpres.

Moldova are acum un guvern pro-occidental, dar „există trupe rusești în Transnistria care sunt acolo pentru a împiedica Moldova să se orienteze spre Vest”, a reamintit el.

Generalul Breedlove a subliniat însă că, pentru moment, Ucraina rămâne ținta cea mai evidentă a Rusiei.

„Cred că nimeni nu poate fi sigur că Vladimir Putin și-a atins obiectivele în ce privește această țară (Ucraina – n.r.)”, a mai declarat oficialul.

Amintim că oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării, audiaţi în Congresul SUA pe tema oportunităţii oferirii de armament letal Ucrainei, au atras atenția asupra faptului că Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări care nu sunt membre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel există riscul destabilizării Republicii Moldova şi a ţărilor baltice.

CITIȚI ȘI...