CM 2014: Pele și-a desemnat favoritul pentru Turneul Final

by Genko Genko

Marele Pele, 73 de ani, propune un nume de urmărit la Campionatul Mondial din Brazilia. Nu este vorba despre Neymar, Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, nici despre vreo tânără speranţă care să ia ochii tuturor, ci despre un fotbalist deja consacrat, aflat la ultimul său Turneu Final: Xavi Hernandez, 34 de ani.

Pele a acordat interviuri pentru publicaţiile spaniole Marca şi As. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii: „Îl iubesc pe Xavi! E un fotbalist foarte bun, e jucătorul despre care trebuie să se vorbească. Repet. Xavi mă încântă! E excelent! Barça îmi place mai ales pentru Xavi, plus Iniesta, Messi… echipa aia îmi aminteşte de perioada mea la Santos, cu Zito, Coutinho, Pepe…”

”În Brazilia nu există un fotbalist ca Xavi, e un jucător unic! Cel mai bun fotbal, cea mai bună Barça şi cea mai bună naţională a Spaniei pe care le-am văzut au fost cu Xavi pe teren. Există mulţi fotbalişti spectaculoşi, cu un stil brazilian, dar problema e la mijloc. De asta mi-ar fi plăcut ca Xavi să joace pentru Brazilia”, a mai spus marele fotbalist.

Nu este pentru prima dată când Pele îşi exprimă admiraţia faţă de căpitanul catalanilor: „Dacă ar fi să joc azi, aş fi Xavi. E cel mai aproape de ceea ce am jucat noi. E fantastic! Joacă la fel cum o făceam eu”.

Pele aşteaptă cu nerăbdare să vadă la acest Mondial… Barça! Nu, nu aţi citit greşit! Iată cum explică fostul mare fotbalist: „Identific stilul de joc al Spaniei cu cel al Barçei. De fapt, sunt vreo 8 jucători ai Barcelonei la naţională. Au marcat un stil. E o echipă care-mi aminteşte mult de cea pentru care jucam eu. Sînt nerăbdător să văd şi Germania”.

* despre Diego Costa, fotbalistul care a refuzat şansa de a evolua pentru naţionala Braziliei şi a ales Spania: „Mă surprinde în măsura în care înainte nimeni nu ar fi renunţat la ocazia de a juca în naţionala Braziliei. Dar timpurile s-au schimbat. Înainte de toate, trebuie să-i respectăm decizia. Important e să fie acolo unde se simte mai bine, iar acel loc e Spania. Singurul lucru pe care-l putem face noi, brazilienii, acum este să sperăm că nu va avea noroc contra Braziliei”.

* despre fotbalul de acum şi cel de pe vremea sa: „Diferenţa e de mentalitate. Acum, fotbaliştii sunt preocupaţi mai mult să joace pentru a câştiga şi uită de joc în sine, de spectacol. Cel mai rău lucru e afacerea construită în jurul fotbalului”.

De trei ori a câștigat Pele Cupa Mondială. În 1958, 1962 și 1970.

Vă reamintim că accesând tagul CM 2014 veți fi la curent cu cele mai bune și actuale materiale din țară despre Campionatul Mondial. Iar pe durata Turneului Final pregătim pentru toți microbiștii un concurs dotat cu premii care vor da și mai multă savoare competiției.

Zilnic, vei primi de la Independent doza de bere pentru tine și prietenii tăi, iar la final, o bicicletă care să te ajute să trăiești sănătos zi de zi. Fii aproape!

CITIȚI ȘI...