Cele mai rele alimente pentru digestie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiar şi unele alimente sănătoase pot să cauzeze probleme digestive dacă nu le consumi cum trebuie. Descoperă care sunt cele mai rele alimente pentru digestie.

Unele alimente, chiar dacă sunt considerate a fi sănătoase, pot să perturbe procesul de digestie, favorizând apariţia unor simptome neplăcute, cum ar fi balonarea şi gazele intestinale. În unele cazuri poţi să eviţi acest lucru dacă le găteşti corect, însă în alte situaţii cea mai bună soluţie constă în eliminarea lor din dietă.

Iată care sunt cele mai rele alimente pentru digestie:

Alimentele prăjite
Cartofii prăjiţi, chiftelele, şniţelele, gogoşile şi toate alimentele de tip fast-food au un conţinut mare de grăsimi, iar prin prăjire ele devin foarte greu de digerat pentru stomac. Acest lucru poate conduce chiar şi la apariţia diareei, pe lângă alte simptome supărătoare cauzate de o digestie lentă. În loc să le consumi prăjite în ulei, încearcă să găseşti soluţii pentru a le prepara la cuptor!

Citricele
Unele persoane pot să aibă simptome foarte accentuate în cazul unui consum ridicat de citrice. În cazul în care ai constatat că acestea te deranjează la stomac, este de preferat să nu exagerezi cu consumul de portocale, grepfrut, lămâi, clementine şi mandarine.
În plus, încearcă să le eviţi dimineaţa pe stomacul gol, deoarece poţi să resimţi şi mai intens efectele în cazul în care stomacul tău este mai sensibil.

Alimentele cu îndulcitori artificiali
Guma de mestecat, precum şi sucurile sau orice alt aliment care conţine îndulcitori artificiali pot să cauzeze crampe şi diaree. Aceştia perturbă destul de serios digestia.

Pâîne/paste/patiserie
Este de preferat să optezi pentru pâinea şi pastele integrale, însă şi acestea pot să cauzeze probleme de digestie dacă le consumi în cantităţi mari. Au un conţinut mare de fibre, lucru care e deosebit de important pentru digestie, însă dacă vei consuma o cantitate mare de fibre şi sistemul digestiv nu este obişnuit atunci pot să apară simptome de balonare, gaze intestinale şi crampe. Este recomandat să adaugi gradual fibrele în alimentaţia ta, câte puţin în fiecare zi.

Fasolea boabe
Este un alimente deosebit de hrănitor, însă poate să îngreuneze digestia, favorizând apariţia gazelor intestinale şi a balonării. Aceste efecte apar din cauza conţinutul de zaharuri din fasolea boabe, deoarece nu avem enzimele necesare în corp pentru a le digera. Pentru a atenua aceste efecte este bine să înmoi boabele de fasole cel puţin 4 ore în apă şi să arunci o apă după ce le-ai fiert puţin.

Cruciferele
Varza, broccoli şi conopida conţin şi ele anumite zaharuri care le face greu de digerat. În plus, ele conţin şi o cantitate foarte mare de fibre care pot interfera şi mai mult cu procesul de digestie. Nu trebuie să renunţi la ele, ci doar să reţii că atunci când sunt gătite sunt mai uşor de digerat.

Ardeii iuţi
Chiar dacă sunt recunoscuţi pentru faptul că stimulează arderea grăsimilor, unele persoane pot să constate senzaţie de arsură şi indigestie în urma consumului de alimente picante.
Se pare că tocmai capsaicina, substanţa din ardeiul iute este vinovată de aceste efecte. Dacă ai constatat că nu-ţi face bine la digestie este de preferat să eviţi ardeiul iute sau să-l consumi în cantităţi mici.

Lactatele
Dacă ai diaree, balonare intensă şi gaze intestinale de fiecare dată când consumi lactate, este foarte posibil să ai intoleranţă la lactoză. Asta înseamnă că organismul tău nu are enzimele necesare pentru a digera zahărul din lapte şi celelalte lactate.

Menta, ciocolata şi cafeaua
Menta, ciocolata şi cafeaua au un efect de relaxare a părţii superioare din stomac, iar acest lucru permite alimentelor ingerate să ajungă înapoi în esofag, cauzând acea senzaţie de arsură (reflux gastro-esofagian).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...