Care este adevăratul plan al lui Putin pentru Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ucrainean, Petro Porosenko, a dezvăluit, sâmbătă, planul său de pace în 14 puncte. Putin a reacţionat previzibil: mai întâi şi-a exprimat sprijinul pentru armistiţiu, apoi a plantat sămânţa îndoielii că o încetare a focului va fi respectata de Ucraina.

Perspectivele pentru pace în Ucraina, scrie Forbes, sunt, aşadar, destul de îndepărtate. Planul lui Porosenko şi răspunsul citit printre rânduri al lui Putin („este important ca acest armistiţiu să deschidă calea dialogului între toate părţile implicate pentru a găsi soluţii acceptabile pentru toate părţile”), arată că cele două părţi sunt mai îndepărtate ca oricând una de alta.

Citeşte şi: Putin: Rusia va continua să protejeze etnicii ruşi din Ucraina

Deşi Putin a salutat armistiţiul pentru care face demersuri de când Kievul a început operaţiunea anti-teroristă din estul ţării, respinge cu siguranţă unele elemente centrale ale planului de pace, scrie sursa citată.

În primul rând, Putin a vorbit despre toate părţile conflictului. În viziunea sa, Ucraina trebuie să includă în negocieri şi liderii civili şi militari autoproclamaţi ai Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk. Ucraina îi consideră pe aceştia terorişti, care nu au legături cu ţara. Aceştia sunt agenţi ruşi ce lucrează pentru Putin.

Majoritatea sunt cetăţeni ai Rusiei, care cer separarea de Ucraina şi nu sunt parteneri cu care se poate negocia viitorul Ucrainei. Poroşenko solicită ca cei invitaţi la negocieri să fie aleşi legal sau lideri recunoscuţi ai organizaţiilor civice.

Citeşte şi: Putin a cerut Consiliului Federației să revoce autorizația prin care armata ar putea să intervină în Ucraina

KGB a mai aplicat tactica înfiinţării de „fronturi de organizare civică” şi este de aşteptat ca Poroşenko să înţeleagă că includerea teroriştilor sau a organizaţiilor lor de faţadă în negocieri va fi o recunoaştere tacită a acestora.

În al doilea rând, Putin va insista ca negocierile să privească „federalizarea”, nu „descentralizarea”, care este tipică UE. Descentralizarea pe care o vrea Poroşenko înseamnă împărţirea puterii între Kiev şi regiuni ca părţi ale unui stat unitar, în vreme ce federalizarea lui Putin înseamnă crearea de regiuni autonome libere să-şi stabilească propriile aranjamente politice şi economice, ceea ce ar însemna sfârşitul Ucrainei ca stat unitar. Modelul Putin este aplicat deja in Osetia de Sud şi Transnistria.

În al treilea rând, planul lui Poroşenko priveşte spre vest, iar Putin vrea ca Ucraina să privească spre est, ca parte integrală a Rusiei Mari. Poroşenko va semna Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, când expira armistiţiul. În fapt, liderul de la Kiev întreabă estul ţării: vreţi să faceţi parte din Europa sau Rusia?

Citeşte şi: Putin, amenințat din nou de către Obama

Strategia lui Putin în perioada următoare este previzibilă, scrie sursa citata: va continua să-şi exprime sprijinul pentru procesul de pace în timp ce îl subminează.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...