Alertă în Kazahstan după ce zeci de mii de antilope au murit în doar patru zile

by Genko Genko

Zeci de mii de antilope saiga, antilope de stepă dintr-o specie aflată în pericol de dispariţie, au murit din cauze încă necunoscute, la începutul verii, în stepele din centrul Kazahstanului, conform unui material publicat joi de Live Science.

Geoecologistul Steffen Zuther şi colegii săi au călătorit în zona centrală a Kazahstanului spre sfârşitul primăverii, în cadrul unui proiect ştiinţific de monitorizare a reproducerii acestor animale aflate pe cale de dispariţie şi au primit de la veterinarii din zonă rapoarte alarmante despre moartea animalelor.

„Însă cum şi în ultimii ani s-a înregistrat o mortalitate limitată în rândul acestor antilope, la început nu am fost alarmaţi”, a explicat Steffen Zuther, coordonatorul proiectului internaţional Altyn Dala Conservation Initiative, pentru Live Science.

Dar după patru zile o întreagă turmă — 60.000 de exemplare de antilopă saiga — a murit. În timp ce veterinarii şi biologii încercau să-şi explice cauza acestei mortalităţi în masă, au primit informaţii şi despre moartea altor astfel de antilope din alte turme din diferite regiuni kazahe, potrivit Agerpres.

Până la începutul lunii iunie, când nu s-au mai semnalat noi cazuri de mortalitate, mai mult de jumătate din populaţia de antilope saiga din Kazahstan — populaţie estimată la 257.000 de exemplare în cursul anului trecut — a murit.

Deocamdată cauzele mortalităţii nu sunt cunoscute cu exactitate, dar oamenii de ştiinţă suspectează faptul că o epidemie bacteriană ar fi decimat populaţia de saiga. Însă modul în care bacterii altfel inofensive au putut să decimeze populaţia de antilope saiga rămâne deocamdată un mister.

CITIȚI ȘI...