Acțiunile Volkswagen se redresează după demisia șefului companiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acţiunile Volkswagen (VW) s-au redresat joi, la o zi după ce şeful celui mai mare producător auto din lume a demisionat în urma scandalului emisiilor, transmit AP şi Reuters.

oi dimineaţă, la Bursa de la Frankfurt, titlurile VW au deschis în creştere cu 4,6%, la 116,60 euro, după ce săptămâna aceasta au scăzut sub 100 de euro, pentru prima dată în aproape patru ani. Din cauza declinului acţiunilor, VW a pierdut săptămâna aceasta aproape 25 miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă.

Un membru al Board-ului de supervizare al Volkswagen a afirmat că se aşteaptă la noi demisii în cadrul companiei, din cauza scandalului emisiilor din SUA, scrie Agerpres.

Reprezentanţii landului german Saxonia Inferioară, care deţine o participaţie de 20% în Volkswagen, au anunţat marţi că investigaţiile demarate de autorităţile SUA au sporit îndoielile referitoare la acurateţea datelor privind poluarea publicate de toţi producătorii auto. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acţiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia la 20%, în urma căreia îşi păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot.

Olaf Lies, ministrul Economiei în Saxonia Inferioară şi membru al Board-ului de supervizare al Volkswagen, a cerut extinderea investigaţiilor, ale căror rezultate ar putea avea consecinţe în cazul în care se constată că directorii companiilor auto sunt găsiţi vinovaţi de nerespectarea standardelor referitoare la poluare.

Olaf Lies a declarat joi la postul rbb-Inforadio că „trebuie să existe angajaţi care au permis să aibă loc manipularea nivelului emisiilor”.

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, şi-a prezentat miercuri demisia, după o reuniune de urgenţă a conducerii şi principalilor acţionari, pe fondul scandalului emisiilor. Un succesor al lui Martin Winterkorn va fi anunţat vineri.

Winterkorn a declarat că demisionează pentru a-şi asuma „deplina responsabilitate” pentru scandalul care a afectat compania germană. Berthold Huber a afirmat că VW regretă profund scandalul precum şi pierderea încrederii clienţilor.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA.

Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...