(FOTO și VIDEO) Pe străzile din Olanda vor circula microbuze fără șofer

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Olandezii vor testa din această toamnă un model de vehicul electric autonom pe traseele de transport în comun din două oraşe, specialiştii sperând că din primăvara anului viitor acestea să intre în uz şi în alte zone.

Este vorba despre WEPod, o cuşetă electrică fără şofer, pe care cercetătorii Universităţii Wageningen o consideră cea mai bună soluţie pentru transportul urban din Olanda.

Vehiculul poate lua până la şase pasageri şi îşi alege rutele în funcţie de comenzile primite, potrivit The Telegraph.
WEPod
Oraşele Wageningen şi Ede din provincia Gerlderland vor fi primele care vor introduce în trafic aceste vehicule autonome, începând cu luna noiembrie.

Chiar dacă la Rotterdam, Londra şi Milton Keynes s-au introdus în parcuri şi alte zone lipsite de trafic auto diverse vehicule de transport călători, WePod este primul microbuz fără şofer care va opera pe străzi, printre maşini.

Pentru început, vehiculul autonom nu va fi supus unor teste foarte grele, fiind ţinut deoparte în orele de vârf din trafic, noaptea sau în condiţii meteo dificile.

În restul timpului, localnicii vor putea să comande un microbuz electric fără şofer folosind o aplicaţie de pe telefonul mobil prin care să specifice locul de îmbarcare şi destinaţia.
WEPod
Vehiculul va avea în dotare o gamă largă de echipamente care să-l ajute să se ghideze în trafic – camere video, laser, radar şi GPS. La interior, alte camere video vor monitoriza condiţiile în care sunt transportaţi pasagerii.

WEPod este conceput să atingă o viteză maximă de 25 km/h, iar călătoria se va dovedi destul de interesantă, în condiţiile în care maşinuţa electrică va selecta singură itinerariul în funcţie de informaţiile din teren.

De altfel, acestea vor fi completate frecvent de imaginile filmate de camerele video externe amplasate pe vehicul, rolul acestora fiind de a cartografia şi memora traseele cele mai convenabile, oferind şi o alternativă în cazul în care sistemul GPS dă erori.
WEPod
Microbuzul electric fără şofer a fost conceput de compania franceză de robotică EasyMile şi construit de Citymobil2, în cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru descoperirea celor mai sigure soluţii de transport urban în Europa.

Până acum, WEPod a reuşit să -i dovedească eficientă în cadrul unor teste desfăşurate în oraşul finlandez Vantaa, unde a transportat peste 19.000 de pasageri, dar şi în campusul universităţii EPFL din Lausanne, Elveţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...