Zeci de mii de protestatari au blocat străzi și clădiri în Erevan, în urma îndemnului liderului opoziției la nesupunere civică

Zeci de mii de protestatari au blocat străzi și clădiri în Erevan, în urma îndemnului liderului opoziției la nesupunere civică

Zeci de mii de protestatari s-au strâns miercuri dimineață în centrul capitalei armene, Erevan, paralizând orașul pentru a protesta împotriva respingerii de către parlament a candidaturii la funcția de premier a liderului opoziției Nikol Pashinyan, acesta din urmă anunțând o campanie națională de nesupunere civică, relatează AFP.

Aproape toate străzile capitalei au fost blocate şi numeroase magazine au fost închise, conform apelului adresat populaţiei de liderul protestelor antiguvernamentale Nikol Pashinyan.

Calea de acces către aeroport a fost blocată şi circulaţia trenurilor de la periferie a fost perturbată, au anunţat autorităţile locale.

Protestatarii, între care femei şi persoane în vârstă, au fluturat steaguri ale Armeniei, au suflat în vuvuzele şi au scandat ‘O Armenie liberă şi independentă!’.

„Dragi prieteni, metroul şi drumurile au fost paralizate, drumul spre aeroport a fost blocat”, le-a spus Pashinyan susţinătorilor săi, adăugând că universităţile şi şcolile s-au alăturat mişcării de protest.

„Oamenii nu vor renunţa, protestele nu vor dispărea”, a afirmat Serghei Konsulian, un om de afaceri de 45 de ani.

„Vom câştiga pentru că suntem uniţi, întregul popor armean este unit”, a adăugat un student de 19 ani.

Liderul demonstraţiilor care au loc din 13 aprilie în această fost republică sovietică, Nikol Pashinyan le-a cerut protestatarilor să blocheze toate mijloacele de transport din ţară, ca reacţie la respingerea marţi de către parlament a candidaturii sale la funcţia de premier.

Partidul Republican aflat la putere a votat marţi contra lui, din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin, 55 fiind împotrivă, iar 45 au susţinut candidatura liderului protestelor antiguvernamentale.

Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ce fusese ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte.

0