(VIDEO) Reprezentanții societății civile nu vor participa la dezbaterile privind modificarea sistemului electoral: Sunt „mimate” și „neserioase”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile societății civile care au protestat împotriva modificării sistemului electoral nu vor participa la dezbaterile asupra proiectului de modificare a sistemului, care vor avea loc la ora 16.00, deoarece ar fi niște consultări „mimate” și „neserioase”.

„Evenimentul are toate semnele unor consultări mimate așa cum am văzut nu odată. Acesta este următorul exemplu în care ni se spune din start că guvernarea oricum va vota modificarea sistemului electoral. Noi suntem absolut convinși că asta este o decizie proastă, care dezavantajează mai multe părți ale societății și avantajează doar 2 partide care sunt la guvernare. Astfel țintește sufocarea tuturor normelor democratice”, spune activistul civic Dumitru Alaiba.

Referitor la opinia Comisiei de la Veneția, reprezentanții societății civile consideră că nu este o noutate și că au depus toate eforturile ca să sensibilizeze opinia publică internațională.

„Suntem cei mai interesați să avem un sistem democratic, dar să fie o discuție serioasă, nu să ni se spună cu câteva zile înainte: „Hai, băieți veniți și voi vinerea să spuneți ce mai vreți”, consideră Lilia Carasciuc, directorul „Transparency International Moldova”.

Activiștii consideră că sunt alte probleme, care trebuie discutate și rezolvate, precum corupția, șomajul, traseismul politic și vor trimite o declarație guvernării prin care este explicată poziția lor, dar și absența de la aceste dezbateri.

Este de menționat că în avizul său, Comisia de la Veneția susține că „reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg” și „ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleși să fie influențați de interesele mediului de afaceri”. În plus, conform opiniei experților, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...