(VIDEO) Scrisoare deschisă pentru Andrian Candu: Ce solicită o platformă civică din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forumul Civic Urban adresează președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu o scrisoare deschisă în care își exprimă nemulțumirile privind proiectul de Cod al Urbanismului. Aceștia consideră că proiectul nu clarifică legislația, ci aduce mai multe confuzii și facilitează actele de corupție.

La începutul lunii martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în prima lectură proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor. Participanții Forumului Civic Urban au analizat documentul menționat și se consideră obligați să declare că actualul Proiect de Cod nu poate fi promovat pentru a fi adoptat de către Parlament, deoarece nu întrunește criteriile de calitate pentru un act normativ de o asemenea anvergură.

Obiecțiile de bază se referă în principal la conținutul textului Codului Urbanismului, care pentru moment este parte componentă a proiectului de Cod al Urbanismului și Construcțiilor. Participanții Forumului Urban își expun opinia, agreată de comun acord, că partea ce vizează domeniul Urbanismului trebuie retrasă din structura actuală a documentul.

În termeni generali, versiunea actuală a proiectului de Cod al Urbanismului nu contribuie la îmbunătățirea legislației și a situației existente în domeniul vizat. Respectiv, el nu asigură o înțelegere mai bună a cadrului juridic în domeniu de către cetățeni, funcționari, investitori etc. și nu oferă un instrument juridic eficient sectorului juridic.

Astfel, Forumul Civic Urban solicită Parlamentului să procedeze la excluderea din varianta actuală a proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor a părții privind Codul Urbanismului. Acesta propune elaborarea unui nou proiect de document al Codului Amenajării Teritoriului și Urbanismului, cu implicarea unei echipe multidisciplinare de experți naționali și internaționali, care ulterior va fi supus procedurii consultărilor cu publicul, după cum prevede legislația în vigoare.

Scrisoarea este accesibilă pentru semnare de către persoanele și instituțiile, care susțin această inițiativă civică de interes public general până în data de 8 iunie 2017, după care va fi transmisă Președintelui Parlamentului Republicii Moldova. Ulterior Platforma va reveni cu informații referitor la reacția Parlamentului Republicii Moldova privind acest subiect.

Menționăm că Forumul Civic Urban ca platformă civică activă în domeniul urbanismului a fost constituită de reprezentanții câtorva formațiuni non-guvernamentale, care dețin expertiză în domeniul urbanismului și alte domenii conexe.

Forumul este deschis pentru participarea persoanelor interesate, reprezentanților asociațiilor profesionale și de creație, sectorului privat, de cercetare și administrativ de toate nivelurile.

În promovarea culturii urbanismului durabil, Forumul este sprijinit de instituții cu expertiză notorie în domeniu din străinătate, așa ca EPURES, Agenția Urbanismului din Saint-Etienne (Franța), Forumul de urbanism și arhitectură din or. Nisa (Franța), Școala Națională de Arhitectură din Saint-Etienne (Franța), IHS România etc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...