(VIDEO) Liderul unei grupări internaţionale, reţinut la Aeroport; Riscă 20 de ani de pușcărie

by Genko Genko

Forţele de ordine au reţinut un cetăţean străin, de 37 de ani, suspectat că ar fi liderul unei grupări internaţionale, specializată în traficul de fiinţe umane. Aceştia exploatau prin muncă şi organizau migraţia ilegală a cetățenilor din ţări arabe în Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Conform oamenilor legii, începând cu anul 2012 şi până în prezent, conducătorul grupului, aflându-se cu şedere legală pe teritoriul Republicii Moldova, a creat o echipă de patru persoane, care acţionau pe teritoriul Siriei şi Republicii Moldova, atrăgând în activitatea lor şi o companie cu capital străin înregistrată în Moldova.

În tot acest timp, membrii grupului, prin înşelăciune și diferite promisiuni de angajare cu un salariu decent, prin abuz de poziţie de vulnerabilitate, i-au organizat unui sirian, în vârstă de 40 ani, transportarea în Republica Moldova.

Ajunsă în Republica Moldova, victima a fost adăpostită în municipiul Chişinău. Sub pretextul întoarcerii unei datorii de 1.000 de dolari, rezultată din organizarea imigrării acestuia, victima a fost impusă să activeze timp de o lună în calitate de bucătar la gherete de comercializare a produselor fast-food din capitală.

Ulterior, liderul grupului, i-a propus victimei să organizeze imigrarea membrilor familiei în Republica Moldova contra sumei de 7 500 de euro.

După organizarea imigrării familiei, soţia şi trei copii minori, timp de 1 an și 8 luni, reținutul l-a impus să activeze şi în continuare în calitate de bucătar la gherete.

În prezent, ofiţerii Inspectoratului Național de Investigații au întreprins acţiuni de identificare şi documentare a activitatăţii tuturor membrilor grupării menţionate, inclusiv pe teritoriul unor ţări cum ar fi Liban, Turcia şi unele ţări europene.

Zilele trecute, liderul grupării a fost reţinut de către oamenii legii în momentul în care încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul International Chişinău, având mandat de arest pe un termen de 30 zile. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de până la 20 de ani.

CITIȚI ȘI...