(VIDEO) Înregistrau acte pe numele unor persoane decedate și-și cumpărau proprietăți de lux din spălare de bani: 7 persoane, reținute

(VIDEO) Înregistrau acte pe numele unor persoane decedate și-și cumpărau proprietăți de lux din spălare de bani: 7 persoane, reținute

Șapte persoane sunt suspectate de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, asta după ce oamenii legii au efectuat 22 de percheziții la punctele de colectare a fierului vechi, oficiile a două societăţi comerciale, specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor agenţi economici.

Astfel, organele de drept au descoperit că aceștia înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite din numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării.

De asemenea, făptuitorii achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încât suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.

Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenți economici, începând cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei.

În rezultatul percheziţiilor efectuate, au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 de telefoane mobile, aproximativ 200.000 lei şi peste 3.000 euro, mijloace bănești care nu au fost contabilizate.

Totodată, au fost depistate peste 350 tone de fier uzat, fără acte de provenienţă.

Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăți (casă, automobile de lux, terenuri etc.) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmând a fi verificată.

Șapte persoane învinuite de implicare în săvârşirea infracţiunii au fost reţinute joi, iar în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile.

În prezent, se întreprind acţiunile procesuale care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 10 ani de închisoare.

0