Vaticanul se pregătește pentru canonizarea a doi papi, Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

by Genko Genko

Vaticanul a lansat la 22 aprilie o serie de ceremonii liturgice, întâlniri și conferințe de presă care preced ceremonia oficială din 27 aprilie de canonizare a doi suverani pontifi: Ioan al XXIII-lea (1958-1963) și Ioan Paul al II-lea (1978-2005), relatează agenția EFE.

Primul eveniment, desfășurat marți, a fost întâlnirea tinerilor catolici din lumea întreagă.

În zilele de 24 și 25 aprilie, Universitatea Pontificia Urbaniana va dedica două conferințe acestor suverani pontifi. Vineri, secretarul Papei Ioan al XXIII-lea, Loris Capovilla, și cel al Papei Ioan Paul al II-lea, Stanislaw Dziwisz, ambii cardinali în prezent, vor prezenta în fața presei biografia și evoluția pontificatului celor doi suverani pontifi.

Sâmbătă, cu o zi înaintea ceremoniei canonizării, va fi oficiată o slujbă de către arhiepiscopul Jose Rafael Quiros din Costa Rica, țară de unde provine Floribeth Mora, femeia vindecată miraculos după rugăciunile Papei Ioan Paul al II-lea. La apusul Soarelui, va începe ceea ce Sfântul Scaun a numit „Noaptea Albă de Rugăciune”, când în bisericile din Roma se vor ține slujbe în șase limbi: italiană, spaniolă, portugheză, engleză, franceză și arabă.

Duminică va avea loc ceremonia de canonizare, oficiată de Papa Francisc, la care vor participa sute de mii de credincioși din lumea întreagă ce se vor aduna în Piața Sf. Petru, Piața Pius al XII-lea și pe Aleea Concilierii. Zeci de șefi de stat și de prim-miniștri și-au anunțat prezența la ceremonia ce va fi transmisă în direct de televiziuni din toate colțurile lumii.

Dubla canonizare a celor doi foşti pontifi exprimă voinţa papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale catolicismului şi de a evita apariţia în rândul credincioşilor a unui veritabil cult al personalităţii pentru Ioan Paul al II-lea.

CITIȚI ȘI...