Un fost reprezentant UE la Chișinău afirmă că Plahotniuc deține întreaga putere în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află într-o situație neobișnuită, pentru că întreaga putere este în mâna unei singure persoane, iar miza alegerilor prezidențiale din această toamnă este cum recăpătăm puterea concentrată în mâinile Plahotniuc. De această părere este fostul reprezentant al Uniunii Europe la Chișinău Kalman Mizsei.

Oficialul este de părere că scrutinul din 30 octombrie este o provocare pentru întreaga societate, întrucât cetățenii moldoveni trebuie să reformeze statul în care politica, economia și societatea sunt dirijate de oligarhul Vladimir Plahotiuc.

„Republica Moldova se află într-o situație neobișnuită, pentru că întreaga putere este în mâna unei singure persoane. Prin urmare, alegerile sunt o provocare pentru întreaga societate, întrucât cetățenii moldoveni trebuie să reformeze statul în care politica, economia și societatea sunt dirijate de un singur actor politic. Trebuie să privim aceste alegeri prin prisma întrebării: cum recăpătăm puterea concentrată în mâinile unui singur om, în mâinile domnului Plahotniuc?”, spune Mizsei într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta atrage atenția că „pe lângă faptul că alegerile sunt foarte importante, trebuie să înțelegem că acestea sunt o urmare a schimbării și manipulării Constituției, schimbare prin care Curtea Constituțională se joacă de-a politica, în loc să aibă rolul unei entități neutre”.

„Cu toate astea, alegerile vor avea loc, iar procesul și finalitatea vor fi foarte importante. Procesul de votare trebuie să fie democratic. Din păcate, în ultimii ani alegerile în Republica Moldova au scos la iveală manipularea legii, partide clone, excluderea unor concurenți în ultimul moment. Toate acestea au scăzut nivelul de democrație a țării. Finalitatea prezidențialelor va avea ca scop să arate dacă noul președinte va fi unul independent de Vladimir Plahotniuc, cât și de puterile din exterior, cum ar fi Rusia, care are un interes neo-imperialist în regiune”, mai spune fostul reprezentant al Uniunii Europe la Chișinău.

Oficialul mai declară că „marea tragedie a Republicii Moldova este că în ultimii ani cele mai mari ilegalități au fost comise sub paravanul integrării europene”, însă chiar și asemenea condiții locul Republicii Moldova este în comunitatea UE.

„Politicienii corupți și iresponsabili din Republica Moldova au discreditat parcursul european al țării. Sunt ferm convins că, în pofida acestor nereguli, șansa Moldovei de a prospera este doar aderarea la UE. De aici vine și întrebarea mea: care este forța politică și cine sunt acei politicieni care vor fi capabili să reprezinte drumul european care ar rezolva nevoile oamenilor, care le-ar aduce o conducere integră moral, continuarea unor reforme economice ce nu îmbogățesc doar anumite persoane. Dar le-ar aduce și reforme prin care judecătorii și procurorii devin independenți și nu mai servesc oligarhilor sau politicienilor influenți în stat”, mai spune Mizsei.

Deși președintele are putere limitată de a influența conducerea țării, Mizsei este de părere că viitorul președinte ar putea fi un avocat puternic al societății pentru a milita pentru o guvernare transparentă și eficientă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...