Ultima cale de ieşire pentru Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus, Vladimir Putin, ar putea profita de greșeala comisă de pro-rușii din Ucraina, care au doborât avionul Malaysia Airlines cu aproape 300 de pasageri la bord, pentru a se extrage din cooperarea cu separatiștii.

Rusia ar putea avea, într-un final, pretextul necesar pentru a abandona separatiștii, scrie The Moscow Times.

Pretextul nu vor fi sancțiunile Occidentului, ci o chestiune etică, oricât de dificil ar fi pentru președintele Vladimir Putin sau orice alt înalt funcționar de la Kremlin să demonstreze că încă mai are superioritate morală.

Citeşte şi: Scrisoare către Putin: Monstrule, mii de mulțumiri că mi-aţi ucis singura fiică

Putin este prins între ciocan și nicovală în Ucraina, continuă sursa citată. Faptul că susține separatiștii i-a dus popularitatea pe cote nemaiîntâlnite în țară, însă în exterior riscă să alieneze Occidentul și acesta este un lux pe care Rusia nu și-l permite. Economia sa stagnantă are nevoie de comerț extern ca de aer.

Kremlinul ar putea ajunge la concluzia că cel mai bine este să-i denunțe pe separatiști, dacă ancheta internațională dovedește că aceștia au doborât avionul Malaysia Airlines în teritoriul controlat de ei din Ucraina.

Jurnalistul Andrei Kolesnikov, preferatul lui Putin, este unul dintre cei care susțin această idee: „Copiii, bătrânii și adulții uciși pentru nimic sunt pentru el… o linie roșie pe care nu o va traversa”. „Da, Vladimir Putin îi va denunța pe separatiști”, este convins Kolesnikov, care scrie pentru Kommersant, un ziar privit în general ca făcând opoziție Kremlinului, deși aparține unui oligarh apropiat acestuia.

Evident, scrie sursa citată, ar fi o ieșire lașă a liderului rus din această situație, mai ales că în trecut nu a părut deranjat de violențe. Moartea a 180 de copii în asediul școlii de la Beslan, ocupată de teroriști în 2004, este un astfel de exemplu, dar poate fi amintită și lunga serie de atrocități din cele două războaie din Cecenia și violența poliției din Rusia în general.

Citeşte şi: Avion doborât în Ucraina: Putin ar putea fi dat în judecată

În plus, este imposibil ca Putin să fi remarcat abia acum că în Ucraina se desfășoară un război și că separatiștii s-au făcut vinovați de multe încălcări ale drepturilor omului.

Indiferent ce motiv va invoca Moscova pentru a-și retrage susținerea acordată separatiștilor, este în interesul Rusiei ca sancțiunile impuse de Occident să fie ridicate.

De interes este și modalitatea prin care va fi acreditată această idee. Faptul că e vehiculată de Kolesnikov îi dă greutate: prin afilierea cu Putin, se explică de ce a fost interpretată ca fiind o informație credibilă, de la Kremlin, nu pură speculație.

Deși Kremlinul nu a avut nevoie niciodată de persoane sau organizații din exterior pentru a-și face cunoscute pozițiile, această sarcină a revenit jurnalistului de la Kommersant, un ziar odinioară critic, pentru că niciun alt pion al Kremlinului nu are poziția morală necesară.

Deși majoritatea elitelor din lume au probleme cu etica, cele din Rusia ies în evidență prin zelul cu care au sprijinit cele mai scandaloase inițiative ale Kremlinului. Presa de stat se ocupă cu propagandă, nu cu jurnalismul, iar Putin şi-a construit o imagine de lider puternic, nu etic.

Dacă războiul din Ucraina ia sfârşit pentru că Putin îi denunţă pe separatişti ca fiind imorali, atunci ipocrizia va servi unei cauze bune, conchide publicaţia citată.

Citeşte şi: Putin și Merkel discută un acord secret, prin care ar urma să fie recunoscută anexarea Crimeei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...