Putin și Merkel discută un acord secret, prin care ar urma să fie recunoscută anexarea Crimeei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Germania și Rusia discută în secret asupra unui acord ce ar urma să aducă pacea în Ucraina și să pună capăt tensiunilor internaționale asupra acestui subiect, scrie cotidianul britanic The Independent.

Conform surselor cotidianului, planul este discutat chiar de liderii celor două țări, Angela Merkel și Vladimir Putin, și urmărește două scopuri principale: redesenarea granițelor Ucrainei și ajutorarea statului vecin din punct de vedere economic, în special asigurarea cu suficiente resurse de gaze naturale.

Probleme însă abia încep, deoarece dacă s-ar ajunge la o asemenea înțelegere, propusă de Merkel, atunci comunitatea internațională ar trebui să recunoască anexarea Crimeei de către Federația Rusă, lucru extrem de dificil de „digerat” de către anumite state membre ale ONU.

Surse apropiate procesului de negocieri, au dezvăluit că prima parte a planului prevede ca Rusia să-și retragă sprijinul militar și financiar acordat în prezent separatiștilor proruși, în schimb urmând ca regiunile din estul Ucrainei să se bucure de un statut special, având putere de decizie extinsă.

Mai mult chiar, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, trebuie convins să nu depună vreo cerere de aderare la NATO, iar Vladimir Putin ar urma să nu intervină sau să blocheze Acordul de Asociere al Ucrainei cu UE.

A doua parte a planului vizează un acord între Gazprom și Ucraina, urmând ca gigantul rus să asigure furnizarea de gaze naturale în condiții reciproc avantajoase. În prezent, un acord între cele două părți nu există, șanse ca el să fie semnat sunt minime, iar în condițiile în care resursele de gaze naturale ale Ucrainei s-ar putea epuiza chiar în timpul iernii viitoare, statul vecin s-ar putea confrunta cu consecințe dezastruoase.

The Independent mai relatează că Rusia ar urma să plătească aproximativ un miliard de dolari Ucrainei, sub formă de compensații financiare pentru faptul că flota rusă a staționat în peninsula Crimeea până la anexare.

Cotidianul britanic scrie că negocierile durează deja de câteva luni, ele blocându-se însă la 17 iulie, când aeronava Malaysia Airlines a fost doborâtă de către separatiștii proruși în estul Ucrainei.

Totuși, sursele The Independent afirmă că negocierile sunt aproape de a se relua, în special după ce investigația asupra prăbușirii aeronavei se va finaliza.

„Toată lumea își dorește să se ajungă la un acord. Sperăm ca discuțiile să fie reluate în cazul în care se ajunge la un rezultat satisfăcător în ceea ce privește investigațiile legate de cauzele catastrofei MH17″, au precizat sursele citate.

Cea mai interesantă parte în negocieri este Germania, care are importante relații economice și comerciale cu Federația Rusă, iar o dovadă în acest sens este și faptul că Angela Merkel s-a opus cu vehemență unor noi sancțiuni impuse Rusiei până la doborârea aeronavei MH17.

„Este acordul lui Merkel. Ea negociază direct cu Putin. Trebuie să se rezolve neînțelegerile, deoarece nu este în interesul nimănui sa avem tensiuni în Ucraina sau sa avem Rusia aruncată în întuneric. Nimeni nu vrea un alt Război Rece”, a spus o sursă implicată în procesul de negociere.

În centrul discuțiilor legate de un nou acord cu Gazprom s-ar afla omul de afaceri ucrainean Dmitri Firtaș. Firtaș – care a negociat primul acord major dintre Ucraina si Rusia, între 2006 și 2009 – locuiește acum la Londra și se luptă să nu fie extrădat în America, acolo unde este urmărit penal. El are relații apropiate cu liderii ruși si ucraineni – l-a sprijinit pe președintele Poroșenko – și acționează ca un pivot în spatele scenei, la cele mai înalte nivele.

Totuși, Marea Britanie nu se arată deloc încântată de astfel de scenarii. Un purtător de cuvânt al diplomației britanice a declarat pentru sursa citată că nu cunoaște detalii despre astfel de negocieri, dar a subliniat că este foarte puțin probabil ca țara sa ori Statele Unite ale Americii să recunoască un astfel de aranjament.

Rusia este al treilea partener economic al Uniunii Europene în privința schimburilor comerciale, acestea ridicându-se la 460 de miliarde de dolari anual. Noile sancțiuni economice impuse Rusiei afectează direct și statele UE, în special Germania, dar și Londra, unde sunt stabiliți o serie de miliardari ruși.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...