UE va ajuta Ucraina să-și plătească facturile la gazul rusesc

by Genko Genko

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat vineri că lucrează la o soluție pentru a ajuta Ucraina să-și plătească facturile la gazul rusesc și a făcut apel ca lumea să nu se panicheze în legătură cu livrările de gaze spre Europa.

”Pregătesc o soluție care va face parte din ajutorul pentru Ucraina din partea FMI (Fondul Monetar Internațional), UE și Băncii Mondiale și care va permite plata facturilor neachitate”, a declarat Oettinger într-un interviu pentru postul public de radio austriac.

„Suntem în contact strâns cu Ucraina și compania sa de gaze pentru a ne asigura că Ucraina rămâne solvabilă și că datoria companiei ucrainene față de Gazprom nu va crește”, a mai spus Günther Oettinger.

Comisarul și-a exprimat de asemenea opinia că o soluție la această problemă va putea fi găsită ”în următoarele săptămâni”.

El a oferit totodată asigurări în privința livrărilor de gaze rusești spre Europa.

”Nu trebuie să ne panicăm. Rușii vor să livreze gaz, deoarece vor să vândă gaz și să câștige bani”, a mai spus el, reamintind că, pentru a asigura livrările spre Europa, trebuie ca gazul să treacă prin Ucraina.

Într-o scrisoare adresată joi liderilor a 18 state europene, printre care și România, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri livrările de gaze pentru Ucraina, dacă această țară nu rezolvă problema datoriei, punând astfel în pericol aprovizionarea europenilor, așa cum s-a întâmplat în 2009.

Günther Oettinger a minimalizat totuși amenințarea, spunând că ”nu trebuie luată fiecare amenințare ad litteram”.

Europa depinde de Rusia pentru aproximativ un sfert din consumul său de gaze, dintre care jumătate tranzitează Ucraina.

CITIȚI ȘI...