UE condamnă executarea unui bărbat în Belarus

by Genko Genko

Uniunea Europeană a condamnat marți executarea unui tânăr de 23 de ani în Belarus, condamnat la pedeapsa cu moartea pentru uciderea soției sale și a iubitului ei, estimând că „nimic nu poate justifica” pedeapsa capitală.

Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, „condamnă cu fermitate executarea lui Pavel Seliun, care a fost condamnat la moarte în iunie 2013”, a declarat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

Dna Ashton este „conștientă de gravitatea crimelor pentru care a fost condamnat. Cu toate acestea, ea nu crede că pedeapsa cu moartea mai poate fi justificată”, adaugă textul, care reamintește că Uniunea Europeană se opune pedepsei cu moartea „în toate circumstanțele”.

Centrul Viasna, un ONG local de drepturi ale omului, a raportat la 18 aprilie că autoritățile belaruse au procedat la execuția tânărului, un fost student al Facultății de Istorie de la Universitatea de Stat din Belarus.

El a fost condamnat pentru uciderea soției sale și a iubitului ei, al cărui cadavru apoi l-a dezmembrat înainte de a-l arunca într-un container de gunoi și pleca cu capul victimei. El a fost arestat într-un tren când încă avea capul la el. Tânărul a explicat actul său prin „gelozie”.

Aceasta este prima execuție raportată în acest an în Belarus, ultima țară din Europa care continuă să aplice pedeapsa cu moartea. Dna Ashton a cerut marți autorităților de la Minsk să-și revizuiască politica și să adere la un „moratoriu global” privind pedeapsa cu moartea.

CITIȚI ȘI...