Ucraina: Separatiștii formează un batalion al ”armatei de eliberare” a Donbasului

by Genko Genko

Separatiștii au început formarea primului batalion al armatei de eliberare a Donbasului, la Slaviansk, fief al separatiștilor proruși din sud-estul Ucrainei, a anunțat miercuri seara autoproclamatul primar al orașului, Viaceslav Ponomariov.

”Primul batalion al armatei de eliberare a Donbasului este în curs de formare pe baza unităților de apărare a orașului”, a indicat el.

Autoritățile proeuropene de la Kiev au lansat o amplă operațiune specială pentru reprimarea revoltei care a izbucnit în estul Ucrainei, după înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere la 22 februarie. Forțele guvernamentale utilizează avioane și blindate în cadrul acestei operațiuni, denunțate ca ”represalii” de către Moscova.

Citește și: (VIDEO) Regiunile Donețk și Lugansk și-au declarat independența și cer alipirea la Federația Rusă

Joi dimineață, tiruri de mitraliere și explozii de obuze de artilerie puteau fi auzite la periferia orașului Slaviansk. ”Luptele se duc în apropiere de combinatul de furaje”, relatează RIA Novosti, citând martori, care au indicat că se aud schimburi de focuri intense.

După atacul terorist asupra convoiului de parașutiști ucraineni lângă Kramatorsk la 13 mai, forțele guvernamentale vor acționa mult mai dur împotriva milițiilor proruse, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru securitatea națională și apărare, Andrii Parubii.

”Aceste evenimente au constituit linia roșie, după care forțele guvernamentale vor acționa mult mai dur și mai hotărât împotriva celor care au pus mâna pe arme și ucid civili, omoară soldați ai noștri”, a afirmat Parubiii, într-o intervenție la postul de televiziune ucrainean TSN, citat de agenția de presă Unian.

El i-a numit pe insurgenți teroriști veniți din Rusia, împotriva cărora statul ucrainean va aplica legile sale.

Un convoi de parașutiști ucraineni a nimerit în ambuscadă lângă Kramatorsk, insurgenții atacându-i cu lansatoare de grenade. Bilanțul atacului — șapte parașutiști și-au pierdut viața și încă șapte au fost răniți.

CITIȚI ȘI...