(VIDEO) Regiunile Donețk și Lugansk și-au declarat independența și cer alipirea la Federația Rusă

by Genko Genko

18:35 Și ”Republica Populară Lugansk” și-a declarat independența și cere alipirea la Federația Rusă. Separatiștii din Lugansk invocă rezultatele ”referendumului” de duminică, la care, spun ei, 75% din populația cu drept de vot ar fi participat, iar 96% dintre aceștia ar fi optat pentru independență.

”Republica Populară Donețk” și-a declarat luni independența, cerând totodată să devină subiect al Federației Ruse.

Un anunț în acest sens a fost făcut de către autoproclamatul lider al ”Republicii”, Denis Pușilin, în cadrul unei conferințe de presă.

”Noi, poporul Republicii Populare Donețk, în urma rezultatelor referendumului din 11 mai, anunțăm că începând de astăzi Republica devine un stat suveran”, a declarat Pușilin, citând o declarație a așa-zisului Guvern din regiune.

Acesta a afirmat că regiunea Donețk întotdeauna a fost parte a ”lumii ruse”, ”indiferent de apartenența etnică a locuitorilor săi”, solicitând în acest sens ca autoproclamata ”Republică” să devină parte a Federației Ruse.

Menționăm că un referendum al separatiștilor pro-ruși a avut loc duminică în estul Ucrainei pentru a decide soarta regiunilor Donețk și Lugansk. UE și SUA au declarat că nu recunosc rezultatele acestui ”așa-zis referendum” și au amenințat Rusia cu noi sancțiuni, în timp ce Kievul a denunțat luni ”o farsă propagandistică ce nu va avea niciun fel de consecințe juridice, cu excepția urmăririi penale pentru organizatori”.

Citeşte şi: Kremlinul despre referendumul ilegal din Donbas: Rusia respectă decizia cetățenilor

În timp ce autoritățile de la Kiev vorbesc de o prezență de maximum 30% la plebiscit, separatiștii prezintă date conform cărora peste 70% din locuitori s-ar fi prezentat la referendumul ilegal, iar în jur de 90% din aceștia ar fi optat pentru independență.

CITIȚI ȘI...