Condițiile cerute de Rusia pentru anularea embargoului inpus Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Republica Moldova va îndeplini unele cerințe din partea Rosspotrebnadzor, atunci, embargoul va fi anulat. Cea mai importată cerință este ca produsele exportate spre piața rusă să fie moldovenești. Declarațiile au fost făcute de directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, într-un interviu pentru Europa Libera.

Șeful ANSA mai spune că în luna noiembrie urmează să fie aprobat un document prin care este prevăzută procedura de revenire a mărfurilor din Moldova pe piața Federației Ruse.

„Este un document foarte bun care prevede revenirea la condițiile de activitate din Acordul de Liber Schimb. Dacă se vor realiza aceste obiective, vor fi anulate și taxele, pentru că, așa cum știm, avem două mari probleme în relațiile noastre cu Rusia. Prima este embargoul sau sistarea exporturilor la mai multe produse, și a doua este stabilirea unor taxe vamale suplimentare, inclusiv și la vinuri, care deja ne-au pus într-o situație nefavorabilă față de concurenții de acolo. Această înțelegere a fost atinsă în cadrul ședinței comisiei în noiembrie. Este stipulată în protocolul și planul de acțiuni. Gheorghe Gaberi a adăugat că mai mulți experți de la Rosspotrebnadzor urmează să vină în Moldova pentru a se documenta pe teren cu informațiile care deja le-au fost transmise.

„Prima cerință care ne-a fost impusă a fost ca produsele să fie de origine moldovenească. Ei au avut suspiciuni atunci când au evaluat volumele de vinuri. Au studiat care este volumul de struguri produs la noi, și au avut câteva obiecții referitor la vinurile produse în Moldova. De aceea, prima cerință vor să documenteze baza de materie primă, ulterior nivelul tehnologiilor, dar și stocurile de vinuri. Au cerut informații până și despre denumirea mărcilor comerciale care sunt propuse pentru a fi comercializate pentru piața Federației Ruse. S-a discutat și problema recunoașterii certificatelor eliberate de laboratorul nostru de profil pentru testarea băuturilor alcoolice, pentru că a expirat acreditarea acestui laborator în Federația Rusă la sfârșitul anului trecut și din păcate încă nu a fost acreditat din nou”, a punctat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Întrebat de jurnalist dacă discuțiile despre anularea interdicțiilor ar putea viza anumite companii din sudul Republicii Moldova (UTA. Găgăuzia), Gaberi a subliniat faptul că acest lucru ar fi un element discriminatoriu.

„Partea moldovenească în persoana co-președintelui comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, vicepriministrul Calmâc, tot timpul a insistat să fie anulate listele exportatorilor, pentru că este un element discriminatoriu, și nu corespunde cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Noi, în relațiile noastre cu Rusia, nu aplicăm niciun fel de liste. Ei au practicat această metodă, pe parcursul anului trecut au venit chiar și misiunile de evaluare care nu au fost coordonate cu noi, la invitația administrației regiunii găgăuze. Din păcate, foarte multe companii care au fost propuse atunci nu au făcut exporturi pentru că nu aveau capacități de export. Acum, ceea ce ține de produsele vegetale, ei vor să se convingă că fructele sunt produse la noi și că nu are loc fenomenul de reexport. Le-am propus ca să stabilim o conlucrare foarte bună cu asociațiile de producători, pentru ca să fie garantat că marfa expediată pe piața rusă este produsă în Republica Moldova și corespunde integral cerințelor de siguranță”, a opinat Gheorghe Gaberi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...