Transnistria este un obuz legat de piciorul Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Transnistria este un obuz legat de piciorul Republicii Moldova, în orice încercare de a se apropia de UE sau de România, spune fostul ministru român al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.

„Vă imaginați o posibilă unire a Republicii Moldova cu România în condițiile în care Transnistria este parte a RM? Vă imaginați o țară în NATO sau UE pe al cărei teritoriu se află armata rusă? Cel mai mare cadou pe care îl poate face UE Republicii Moldova este să mențină presiunile. Dacă UE nu menține presiunile, eșecul va fi total” a declarat Cioroianu în cadrul dezbaterii publice „Sfârșitul iluziilor. Republica Moldova între România și Rusia”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN).

Relatările despre situația Republicii Moldova nu au fost optimiste nici în cazul expertului economic al FUMN, Petrișor Peiu, care a declarat că în Republica Moldova se formează un cocteil exploziv.

„În Republica Moldova se formează un cocteil exploziv, care poate să conducă la o criză economică, sistemică, care, la rândul ei, poate genera o criză socială. Republica Moldova nu a reușit să-și construiască o economie compatibilă cu cele din UE. Din acest punct de vedere este un eșec”, a spus analistul.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu, prezent la dezbatere, a prezentat ultimii ani ca pe o perioadă complicată de criză. „Din mai 2013 până în noiembrie 2014 avem o perioadă foarte complicată, dar în care iluziile încă nu fuseseră împrăștiate cu totul. Din păcate, din acest moment au loc lucruri reprobabile pentru Republica Moldova, guvernarea cedează Banca de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău agenților economici din Federația Rusă”, a subliniat deputatul.

Totodată, expertul George Scarlat a notat ca foarte gravă situația din Parlamentul Republicii Moldova.

„La 21 ianuarie, Partidul Comuniștilor a depus un proiect privind consolidarea neutralității Republicii Moldova. Ce vrea să spună asta? Ca toate țările din regiune, în 1994 Republica Moldova a semnat Parteneriatul pentru Pace, lucru care nu este deloc incompatibil cu neutralitatea sa. Rușii s-au temut că prin aceste participări armata Republicii Moldova devine în timp compatibilă cu forțele NATO. În mod evident, nu-și doresc să fie pregătită după standardele NATO o armată, fie și mică, dar care le-ar opune vreodată rezistență”, a spus Scarlat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...