Topul paradisurilor fiscale. Ce ţări din UE fac parte din clasament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O parte impresionantă din averile private de pe glob, între 21 şi 32 de mii de miliarde de dolari, a fost investită în paradisuri fiscale secrete. Sumele vehiculate nu includ însă şi investiţiile în artă, iahturi, imobiliare sau lingouri de aur.

Revista Newsweek prezintă un top 10 al paradisurilor fiscale – ţări în care se află 61 la sută din averea ascunsă estimată.

În topul Financial Secrecy Index 2015 se regăsesc statele în care secretul fiscal este cel mai bine păstrat, printre ele fiind inclusiv ţări din UE şi continentul american. Panama a fost pe locul 13.

Elveţia
Numită de autorii indexului „bunicul paradisurilor fiscale ale lumii”, Elveţia ar avea în băncile sale echivalentul a 6,5 mii de miliarde de dolari de active administrate, din care 51% ar fi din afara ţării. Elveţia este astfel lider mondial în administrarea transnaţională a activelor, având o cotă de piaţă de 28%.

Sub presiunea internaţională, Elveţia a relaxat uşor în ultimul timp legile sale privind protejarea secretului fiscal, dar lobby-ul pentru păstrarea acestor reglementări rămâne puternic, dovadă şi politica agresivă a ţării împotriva celor care urmăresc dezvăluirea de informaţii din acest sector.

Hong Kong
Hong Kong este unul dintre paradisurile fiscale emergente, în care sunt gestionate active de 2,1 mii de miliarde de dolari. Are a doua cea mai mare bursă de valori din Asia, după Tokyo, şi prezintă cea mai mare densitate a persoanelor cu averi de peste 100 de milioane de dolari, de 15,3 la 100.000 de gospodării. Puţin sub jumătate dintre investiţiile străine în China au mers în Hong Kong în 2012.

Controlul Chinei asupra Hong Kong-ului împiedică iniţiativele de creştere a transparenţei şi permite în continuare deţinătorilor de titluri la purtător – instrumente pentru unele dintre cele mai nocive activităţi criminale – să rămână neidentificaţi.

SUA
SUA oferă o gamă largă de facilităţi de secret fiscal şi scutiri de taxe pentru non-rezidenţi, atât la nivel federal, cât şi prin politica statelor membre. Deşi ele însele nu au acceptat jurisdicţia altor ţări care protejau secretul fiscal, Statele Unite furnizează în schimb puţine informaţii pe această temă altor state.

Singapore
Această fostă colonie britanică este la concurenţă cu Hong Kong-ul pentru titlul de centru financiar offshore al Asiei. În 2015 Singapore controla în jur de o optime din averea deţinută offshore. Activele administrate se ridicau în 2013 la 1,4 mii de miliarde de dolari. Ca şi la Hong Kong, şi aici lipsesc iniţiativele şi interesul de reformare a sistemului.

Insulele Cayman
Active de 1,4 mii de miliarde de dolari sunt administrate şi de băncile acestei ţări, teritoriu britanic, care are 200 de bănci şi peste 95.000 de firme înregistrate. Este lider mondial în găzduirea fondurilor de investiţii şi a doua ţară din lume în care sunt înregistrate companiile de asigurări captive (create pentru a asigura bunurile unei societăţi-părinte care are alt obiect de activitate, n.red.). Peste jumătate din PIB-ul Insulelor Cayman este asigurat de sectorul serviciilor financiare.

În ceea ce priveşte asigurarea secretului fiscal, Insulele Cayman se remarcă printr-o lege potrivit căreia pot ajunge după gratii nu numai cei care dezvăluie informaţii, ci şi cei care le cer.

Luxemburg
Şi la Luxemburg dezvăluirea secretului profesional poate fi pedepsită cu închisoarea.

Acest stat minuscul membru al UE rămâne un centru de reglementare fiscală laxă în care multinaţionalele sunt ajutate să evite plata taxelor. Este cel mai important centru de banking din zona euro, cu 143 de bănci care gestionează active de aproape 800 de miliarde de dolari.

Liban
Serviciile financiare offshore de aici au cunoscut o creştere medie de 12% în fiecare an din 2006. Depozitele bancare erau estimate la 175 de miliarde de dolari în 2014.

Mai mult de patru milioane de libanezi, cât numără populaţia ţării, trăiesc în afara graniţelor. Mulţi dintre ei sunt cunoscuţi pentru afaceri importante, printre ei fiind Carlos Slim, mogulul telecomunicaţiilor din Mexic şi cel mai bogat om din lume, Carlos Ghosn, patronul Renault şi Nissan, şi Nicholas Hayek, patronul Swatch, cel mai mare producător de ceasuri elveţiene.

Germania
Germania este şi ea o oază pentru păstrarea averilor rezultate din crima organizată şi evaziune. Germania a dat dovadă de neglijenţă în implementarea reglementarilor de combatere a spălării banilor şi oferă totodată un număr îngrijorător de instrumente pentru păstrarea secretului fiscal.

Averile non-rezidenţilor păstrate în această ţară au fost estimate la 2,5 – 3 mii de miliarde de dolari.

Bahrain
Această ţară din Golf a compensat pentru lipsa rezervelor de petrol construind un centru financiar pentru offshore-uri. Aici nu există impozit pe venit, nici pentru firme, nici pentru cetăţeni. În plus, Bahrain a încheiat multiple tratate în domeniul fiscal cu ţări în curs de dezvoltare.

Sectorul financiar este cel mai mare angajator din Bahrain şi contribuie cu 25% la PIB.

Dubai
Deşi se prezintă ca un „centru financiar onshore”, Dubai este unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdicţii care protejează secretul fiscal.

S-a dezvoltat pe baza unei reţele complexe de zone economice libere, taxării reduse, facilităţilor privind protejarea secretului fiscal şi unei implementări relaxate a reglementarilor în domeniu. Prin urmare a atras averi uriaşe, care ajung în ţară sub formă de cash sau aur.

Ca şi Elveţia, Dubai pare o insulă de stabilitate politică şi economică într-o zonă de turbulenţe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...