Topul celor mai mari pericole care pândesc Europa; Putin, mai rău decât criza

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși pericolele Grexit și Brexit – ieșirea Greciei din zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE – țin prima pagină a ziarelor, o altă amenințare planează asupra Europei.

Citeşte şi: Putin: Ţările europene nu trebuie să se teamă de Rusia

Un sondaj recent la care au răspuns 50 de politicieni și analiști europeni și americani din cadrul grupului Politico Transatlantic Caucus văd în Vladimir Putin principala provocare pe care Europa o are de depășit în perioada următoare, arată Politico.

Din răspunsurile oferite de membrii Politico Transatlantic Caucus, Putin iese în evidență ca o amenințare mai reală decât criza economică.

28 dintre respondenți îl consideră pe președintele rus mai amenințător decât economia șovăielnică a continentului.

De asemenea, 44 din 50 de oameni politici și analiști intervievați nu văd o îmbunătățire a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia în cursul acestui an.

Alți 15 respondenți au catalogat situația economică din Europa ca fiind a doua amenințare la adresa securității UE, în timp ce ascensiunea partidelor extremiste ocupă locul al treilea, cu 13 voturi.

Citeşte şi: Ce crede Putin despre sine

În ordine urmează: criza imigranților, amenințarea teroriştilor islamiști, Brexit, Grexit și dizolvarea Uniunii Europene.

Schimbare profundă
Sondajul a fost efectuat cu doar câteva zile înaintea deschiderii lucrărilor summit-ului G7 din Germania, pe fondul unor solicitări tot mai dese de ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei pentru declanșarea crizei din Ucraina.

În opinia unui analist european, participant la sondaj, toată lumea tinde să ignore profundele implicații ale crizei din Ucraina.

„Adâncimea crizei înregistrate în relația cu Rusia este adeseori subestimată. Asistăm la o schimbare sistemică ale cărei implicații depășesc Ucraina și poate chiar și pe Putin”, a declarat acesta.

Citeşte şi: Cum vede Putin viitorul regiunilor Donețk și Lugansk

Marea Britanie rămâne
Amenințarea insularilor de a părăsi Uniunea Europeană nu este luată în serios de respondenții sondajului. 42 din cele 50 de persoane intervievate cred că britanicii vor rămâne în continuare în Uniune.

Ceva mai complicat se arată rezultatul în privința concesiilor pe care David Cameron le va obține în urma negocierilor cu Bruxellesul.

50% cred că tratatul încheiat între Marea Britanie și UE nu va cunoaște nicio modificare, în timp ce restul dau ca sigure schimbări parțiale sau totale ale acestuia.

Confuzia poate fi alimentată și de atitudinea afișată de Angela Merkel și Francois Hollande.

În timp ce Merkel a plusat din prima pe tema negocierilor pentru păstrarea Regatului Unit în cadrul Uniunii, francezii nu au afișat o disponibilitatea prea mare în a schimba condițiile de aderare pentru vecinii britanici.

Citeşte şi: Cum comentează Kremlinul acuzațiile privind agenția de „trolli” ai lui Putin

De altfel, unul dintre oficialii francezi intervievați în cadrul sondajului a recunoscut că ar fi de acord cu modificarea tratatului care stă la baza aderării Mării Britanii, dacă de cerințele insularilor vor beneficia apoi toate statele membre.

Imigranții, buni pentru Europa
În privința refugiaților care iau cu asalt coastele Mediteranei, majoritatea respondenților (35) consideră că aceștia ar trebui găzduiți în UE.

24 din respondenți cred că relocarea lor ar trebui făcută în urma cererilor voluntare din partea guvernelor statelor membre.

„Europa va avea nevoie de imigranți pentru a-și rezolva problema demografică. Trebuie doar să-și pună la punct regulile prin care poate să-i trieze pe azilanți și refugiați de imigranții sosiți din motive economice”, a răspuns un oficial britanic.

Francezii nu privesc nici ei cu îngrijorare fenomenul, după cum reflectă răspunsul unui analist din Hexagon: „Europa este alcătuită din 500 de milioane de persoane. 40.000 de refugiați înseamnă foarte puțin”.

Citeşte şi: Rusia rescrie istoria: Patru minciuni pe care Vladimir Putin le spune constant


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...