Cum vor europenii să cucerească Lună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Următoarea misiune importantă a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) este să construiască primul habitat adecvat omului pe Lună, în craterul Shackleton, la polul sud al satelitului Pământului.

Citeşte şi: NASA a lansat un concurs pentru fabricarea viitoarelor case de pe Lună şi Marte

ESA a lansat deja de ceva timp un filmuleţ în care explică felul în care va folosi tehnologia de ultimă oră precum imprimantele 3D şi habitatele gonflabile pentru a realiza această idee. În adăpostul astfel construit vor locui câte patru astronauţi, scrie Business Insider.

Mai mult, viitorul şef ESA, Johann-Dietrich Worner, a anunţat că agenţia doreşte să înceapă construcţia aşa-zisului „Lunarville”, habitatul de pe Lună, în 2024.

Europa nu a trimis până acum nicio navetă care să aterizeze pe Lună, performanţă obţinută doar de URSS, SUA şi China. În 2018 însă această situaţie se va schimba întrucât ESA va trimite o sondă, Lunar lander, la polul sud al Lunii, misiune ce va preceda planurile de construcţie din 2024.

Dacă se va găsi finanţarea necesară în următorii nouă ani, ESA va trimite încă un vehicul spaţial pe Lună, cu scopul de a începe construcţia primei baze lunare din istoria omenirii. Vehiculul va transporta tot necesarul, inclusiv un dom gonflabil şi roboti echipaţi cu imprimante 3D.

Citeşte şi: Noul plan grandios al lui Putin: Când vrea să trimită oameni pe Lună și Marte

Mai întâi pe Lună va fi coborât şi instalat domul gonflabil, după care robotii care imprimă 3D vor construi o suprafaţa exterioară domului, din praf lunar. Acest strat va acoperi complet domul şi va proteja astronauţii de radiaţiile cosmice şi eventualul impact al meteoriţilor.

O companie britanică specializată în imprimarea 3D, Monolite, a creat deja primele structuri din materii similare prafului lunar, amestecate cu oxid de magneziu.

Lunarville prezintă o serie de probleme europenilor: va trebui creat şi un serviciu permanent de navete, în caz că vor exista urgenţe medicale şi astronauţii vor trebui să revină pe Pământ.

ESA speră că baza sa lunară va putea înlocui Staţia Spaţială Internaţională.

Citeşte şi: (STUDIU) Cum ar arăta viața umană pe Lună


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...