Tofilat: Chișinăul nu importă energie electrică din Ucraina sau România pentru că cineva câștigă din schemele actuale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău au preferat să semneze un nou contract cu compania transnistreană Energokapital, ignorând ofertele din Ucraina, pentru că „cineva are beneficii” din aceste scheme de achiziționare a anergiei electrice, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat.

În opinia acestuia, declarația premierului Pavel Filip, privind ieftinirea energiei electrice, este una „populistă” și este dictată de factori care nu au nicio legătură cu activitatea Guvernului.

„Guvernul Filip nu are nimic, nici o atribuţie, cu faptul că preţul la gaze pe piaţa mondială s-a ieftinit practic de două ori în decurs de un an. Nu are nimic, nici o atribuţie, Guvernul Filip cu faptul că în România energia costă 36 de euro MWh. Nu are nimic guvernul Filip cu faptul că în Ucraina a scăzut drastic consumul intern şi ei acum sunt în exces de capacităţi energetice şi ar dori să exporte energie. Acestea nu sunt realizările guvernului Filip. Sunt nişte factori de conjunctură care influenţează direct tariful”, a declarat Tofilat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia acestuia, în continuare cetățenii sunt „jefuiți” prin facturile la energia electrică, doar că acum beneficiarii din spatele acestei scheme vor câștiga mai puțin.

„Republica Moldova anual procură din exterior peste 80 la sută din consumul intern de energie – 3,2 miliarde KWh. Întrucât Ucraina în noiembrie 2014 a încetat exportul de energie, din cauza deficitului de cărbune urmare a războiului din Donbas, unica sursă de energie rămânea Centrala Electircă de la Cuciurgan. Dacă ne uităm pe toată perioada de activitate a acestei centrale şi de relaţiile cu ea, atunci observăm că formarea preţului la energia electrică nu ţine nicidecum de structura costului. Centrala produce energie pe bază de gaz, potrivit rapoartelor publicate pe site. Gazul în Transnistria, după cum ştim, vine de la compania moldovenească MoldovaGaz. Ei niciodată nu au achitat acest gaz. Noi continuă să livrăm gaz Transnistriei, iar datoria se acumulează la MoldovaGaz. Având în vedere faptul că gazul în Transnistria vine pe gratis, acesta practic nu are nici o pondere în structura costului energiei electrice produsă de Centrala de la Cuciurgan. Ei au doar costuri de procesare.

Am calculat, reieşind din datele oficiale din surse publice, că unica sursă de venit a centralei este vânzarea energiei. Ei nu fac alte produse. Uitându-ne pe rapoartele financiare ale acţionarului, companiei INTER RAO, şi raportând cifra de vânzări la cantitatea de energie vedem că costurile de procesare în 2015 a fost în jur de 1,7 eurocenți, însă în preţul energiei pe care îl plătim noi, de aproape 6,8 eurocenţi, transnistrenii includ şi componenta gazului. Aceşti bani nu ajung însă la MoldovaGaz, dar sunt distribuiții după bunul plac al companiei Energokapital care acum livrează energia. Aceşti bani fie ajung în bugetul transnistrean şi noi finanţăm regimul separatist, fie, nu exclud faptul că, acţionarii Energokapitalului, companii off-shore, mai transferă şi ceva bani peste hotare, în off-shore-uri”, a explicat Tofilat.

Totodată, el susține că autoritățile de la Chișinău nu-și doresc interconectarea cu România sau importul din Ucraina, pentru că au interese comerciale directe.

„Cineva are beneficii din existenţa acestor companii intermediare la achiziţie de energie”, a subliniat Sergiu Tofilat.

Ministerul Economiei a anunțat miercuri că va achiziționa energia electrică de la compania Energokapital cu 4,9 cenți pentru un kilowatt, începând din aprilie, după ce până în prezent plătea 6,8 cenți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...