Timoșenko cere un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO și UE

by Genko Genko

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a propus ca odată cu scrutinul prezidențial de pe 25 mai să se organizeze și un referendum privind aderarea țării sale la NATO și UE.

Conform unui anunț făcut joi de formațiunea condusă de Iulia Timoșenko, Batkivșcina, candidata la președinție a formulat această idee la o reuniune a Consiliului bisericilor și organizațiilor religioase din Ucraina.

”Dacă vrem să avem pace, atunci trebuie să devenim parte integrantă a lumii democratice. Această problemă trebuie lămurită într-un referendum național ucrainean. Acesta din urmă trebuie să se desfășoare în paralel cu alegerile prezidențiale. Trebuie să luăm o decizie definitivă privind statutul Ucrainei ca stat unitar, aderarea la UE și participarea la sistemele colective de menținere a păcii. Trebuie să facem o alegere istorică”, a spus Iulia Timoșenko.

Un alt candidat la președinția Ucrainei, Petro Poroșenko, considerat favoritul scrutinului, declara la începutul lunii aprilie că în rândul populației ucrainene nu există încă o susținere suficientă pentru o eventuală aderare la NATO, o astfel de opțiune fiind sprijinită de numai 39% dintre ucraineni.

CITIȚI ȘI...