Tacticile secrete ale lui Putin; Cum a ajuns unde este astăzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reacțiile internaționale la ceea ce Moscova face în Ucraina sunt asemănătoare felului în care se simțeau rușii în urmă cu 10 ani.

Unii dintre liderii și politicienii de extremă dreapta, precum prim-ministrul maghiar Viktor Orban, își exprimă susținerea față de ceea ce se întâmplă în Rusia, în timp ce unii analiști spun că Occidentul, prin expansiunea neobosită spre est, l-a provocat pe președintele rus.

Citeşte şi: Fostul consilier al lui Putin dezvăluie intenția acestuia: De 11 ani planifică războiul

Timpurile, locurile și personajele s-au schimbat, însă încercările și adevărurile lui Vladimir Putin nu. Președintele Rusiei are propriul „carnețel de acțiuni” din care pot fi ghicite, de-a lungul vremii, diverse tactici, despre care editorialistul rus Maxim Trudoliubov vorbește în New York Times.

În primul rând, obiectivele reale nu sunt niciodată clare în ce îl privește pe Vladimir Putin. Încercările de a spicui unele viitoare politici din discursurile liderului de la Kremlin sunt în general inutile. În plus, o altă armă a sa o reprezintă declarațiile publice: spunea că nu va falimenta fostul gigant petrolier Yukos, dar apoi face exact acest lucru, spunea că nu vrea Crimeea, iar apoi o ia cu totul.

Felul în care obiectivele politice sunt întreprinse seamănă deseori – iar uneori implică – operațiunilor forțelor speciale. Nimeni nu divulgă obiectivul real. Cele mai multe dintre scopurile lui Putin au fost atinse în mod surprinzător, precum operațiunea Crimeea, în timp ce eliberarea lui Mihail Hodorkovski, după 10 ani de închisoare, a apărut de nicăieri. Există teorii despre motivul pentru care a fost eliberat acesta, mergându-se și pe ideea că ar fi fost doar un gest public înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

Avocatului lui Vladimir Putin îi place să invoce fraza „în concordanță cu legea”. Uneori, acest lucru reprezintă însă și un șiretlic – spre exemplu în luna martie, când a cerut și a primit din partea camerei superioare a Parlamentului dreptul de a folosi forța militară în Ucraina.

Citeşte şi: Fost ministru britanic al Apărării: Putin ar putea fi la fel de periculos ca Stalin

Apoi, la sfârșitul lunii iunie, a cerut Parlamentului să revoce acest drept. Ambele mișcări au reprezentat aparent căi de a pune și mai multă presiune pe Kiev și să arate că un Kremlin care respectă legea ar fi putut folosi forța în Ucraina, însă s-a abținut de la așa ceva.

Orice face Vladimir Putin este justificat în cele din urmă prin aceea că prin el acționează vocea poporului. Putin rămâne popular, cu toate că adevărata amploare a susținerii de care beneficiază nu este cunoscută din cauza că este umflată artificial cu patriotismul militant de către o presă controlată de Kremlin.

Ce vrea să obțină Putin, prin „notițele” sale. Metodele sale, ghiduri politice pentru viitor?

Președintele rus este neîncrezător în tribunale, partide politice, organizații publice și private și alte instituții autonome. Kremlinul a acționat mereu pentru a le submina. De asemenea, a montat diferite părți ale societății una împotriva celeilalte pentru a preveni formarea coaliţiilor populare. În plus, face același lucru la nivel internațional, exploatând diferențele dintre Statele Unite, Uniunea Europeană și între alte țări, pentru a preveni acțiunile concentrate în privința sancțiunilor.

Putin a folosit astfel puternica armă a comerțului cu gaze naturale ale Rusiei cu acest scop în minte, insistând pe ideea că Moscova ajunge doar la înțelegeri bilaterale pe termen lung cu fiecare guvern în parte.

Cu toate că nu este un ideolog, Putin folosește diferite ideologii așa cum îi convin lui. Spre exemplu, agenda să privind integrarea eurasiatică contrazice intenția deseori proclamată pentru a proteja și a promova drepturile rușilor „din afara patriei mamă”.

Citeşte şi: Discursul lui Putin de acum 20 de ani, care explică acțiunile acestuia din prezent

Rusia are propria sa versiune a ideii de „prea mare pentru a cădea”. În timpul crizei financiare din anul 2008, Moscova a ajutat proprietarii marilor întreprinderi să evite falimentul.

Având în vedere toate aceste „notițe” din agenda lui Vladimir Putin, mulți americani se întreabă ce pune la cale. Editorialistul rus notează că liderul de la Kremlin vrea doar să păstreze și să sporească puterea internațională a Rusiei, dar și pe cea personală.

Unele dintre metodele sale au fost moștenite de la sovietici, unele au fost dezvoltate în absența unor tradiții politice interne, în timp ce altele au fost împrumutate din Occident. În plus, nu există o ideologie consistentă și nici ceva cu precădere rusesc în legătură cu convingerile sale.

Însă metodologia din „carnețelul” său este constantă și nemiloasă, implicând tehnici care funcționează când toate controalele asupra puterii au dispărut. Dacă este adevărat că mare parte a lumii se mișcă în aceeași direcție nemiloasă, atunci, da, metodele lui Putin sunt într-adevăr ghiduri politice pentru viitor.

Citeşte şi: Ce e mai rău decât Vladimir Putin?


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...