SUA extinde Legea Magniţki asupra tuturor ţărilor lumii, inclusiv Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialităţile din Republica Moldova, implicate în cazuri de corupţie sau încălcarea drepturilor omului, ar putea fi urmărite penal şi administrativ de către Guvernul Statelor Unite.

Acest lucru a devenit posibil după ce liderul american Barack Obama a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, decretul privind extinderea aplicabilităţii Legii Magniţki asupra tuturor ţărilor lumii, scrie mold-street.

Decizia SUA de a extinde aplicabilitatea Legii Magniţki la nivel global este un îndemn al Guvernului de la Washington pentru statele lumii să urmeze acest exemplu, consideră director executiv al IDIS „Viitorul” Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA. Legea respectivă nu are scopul de a substitui jurisdicţia altor state naţionale suverane, ci de a stimula un angajament internaţional de condamnare a abuzurilor şi violenţei contra activiştilor civili şi de tragere la răspundere a celor vinovaţi, a precizat diplomatul.

„Astfel, chiar dacă nu echivalează cu o convenţie internaţională, care apare de regulă în urma unor consultări multilaterale sub egida unei organizaţii internaţionale, Legea Magniţki poate influenţa un efort cu adevărat internaţional, creând un nou fel de aquis contra oficialităţilor corupte şi violente. Astfel, SUA pot sugera că dacă guvernele statelor partenere nu urmează exemplul, atunci ele au ce ascunde, mai ales că dovezi de complicitate, în cazul tranzacţiilor suspecte cu peste 20 miliarde USD prin Republica Moldova, sunt cu duiumul. Personal, cred că dacă Moldova ar adopta versiunea sa legislativă a listei Magniţki, i-ar fi mult mai uşor să scape de reputaţia foarte proastă din ultimii ani de ţară. Înecată în corupţie, spălări de bani şi impunitatea unor oficiali, dar pentru asta trebuie multă voinţă politică şi justiţie independentă. Aparent acestea lipsesc”, a declarat Munteanu.

Analistul nu exclude că la Chișinău vor apărea voci care vor fi deranjate de această lege.

„Nu m-am mira să existe reacţii nervoase şi la Chişinău, mai ales după ce investigaţiile independente au scos la iveală tranzacţii de zeci de miliarde prin băncile din Republica Moldova, cu implicarea activă şi criminală a unor grupuri de judecători, procurori şi patronii lor politici, care justifică astfel, în mod paradoxal, plasarea Republicii Moldova alături de Rusia în aceiaşi lege”, a mai spus Munteanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...