(STUDIU) Republica Moldova, țara cu cele mai mari riscuri pentru sistemul de pensii

(STUDIU) Republica Moldova, țara cu cele mai mari riscuri pentru sistemul de pensii

Republica Moldova este țara cu cele mai mari riscuri pentru sistemul de pensii, atât din punct de vedere demografic, cât și din punct de vedere economic, conform unui studiu realizat de Banca Mondială.

Conform datelor studiului, sistemul nostru de pensii este cel mai șubred din regiune, iar probabilitatea de a ne recupera banii pe care îi achităm în Fondul Social, atunci când nu vom mai putea lucra, este foarte mică.

În context, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, spune că „guvernarea a făcut peste noapte, fără a consulta societatea civilă și organizațiile internaționale, modificări la sistemul de pensii care doar au zăpăcit lumea, fără să abordeze problema în toată complexitatea ei și fără să asigure durabilitatea sistemului de pensii”.

Astfel, aceasta a expediat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei o scrisoare prin care solicită mai multe clarificări, inclusiv despre motivul din care valorizarea pensiilor se face doar pentru anumite categorii de pensionari, în situația în care condițiile de pensionare au fost aceleași pentru toți.

De asemenea, Sandu solicită să i se explice dacă recalcularea pensiei se face pentru toți cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, așa cum s-a promis inițial, sau doar pentru cei care se vor pensiona începând cu anul 2017, ceea ce, evident, ar fi o altă inechitate.

18033510_600806963461260_545662841271094922_n

0