(STUDIU) Laptele și soia îmbunătățesc sănătatea mușchilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consumul unei băuturi compuse din lapte și soia după o activitate fizică este benefic pentru sănătatea mușchilor. Nu este o rețetă miraculoasă, dar are meritul de a fi naturală, fără riscuri pentru sănătate și simplu de pregătit.

Cercetători de la Universitatea Texas au făcut un test pe sportivi amatori cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. Testele s-au desfășurat în două etape, participanții primind proteine din lactoser (extrase din lapte) sau un amestec de lapte și soia (25% proteine din soia, 50% caseină — proteină din lapte — și 25% proteine din lactoser). S-au efectuat biopsii musculare înainte de activitatea fizică și la cinci ore după. Între cele două momente, sportivii au consumat una din cele două băuturi.

Rezultatul a arătat că amestecul lapte-soia are un dublu avantaj: prelungește biodisponibilitatea aminoacizilor (furnizați de proteine) necesari creșterii musculare și, în același timp, frânează degradarea proteinelor din mușchi, lucru care favorizează recuperarea lui.

Autorii studiului consideră că acest demers — combinarea proteinelor animale cu cele vegetale — poate fi o strategie eficientă pentru cei aflați în căutarea unor soluții simple care să le favorizeze sănătatea musculară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...