(STUDIU) Cum trebuie să gătiţi pentru a nu vă îmbolnăvi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Știați că unele metode sănătoase de gătit pot preveni multe boli, inclusiv a cancerului? Mai multe studii au arătat că felul în care ne alimentăm influențează decisiv asupra sănătăţii noastre.

Probabil știați că este recomandat să mâncaţi cereale integrale și că ar trebui să includeţi în alimentaţie cât mai multe legume şi fructe proaspete. Dar știați că ceea ce contează nu este doar ceea ce mâncaţi, dar, de asemenea şi felul cum gătiţi? De exemplu, usturoiul tocat este mult mai sănătos, decât dacă îl veţi mânca întreg, iar cartofii vor fi mai gustoşi şi mai sănătoşi, dacă înainte de a-i băga la cuptor îi veţi fierbe câteva minute.

Broccoli
Trebuie să ştiţi că toate cruciferele posedă proprietăţi anti-cancer. La fel şi broccoli conţin un procent ridicat de sulforafan, o componentă în care studiile de laborator au descoperit o activitate semnificativă împotriva cancerului. Myrosinase, este o enzimă care se găsește în broccoli, este esențială pentru producerea de sulforafan. Dacă distrugeţi această enzimă în timpul gătitului, veţi pierde proprietăţile benefice ale acestei legume.

Un studiu recent, prezentat în noiembrie 2013, de către Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, a comparat gătitul obişnuit cu cel la microunde și cu gătitul la abur. S-a dovedit că legumele gătire la aburi, pentru o perioadă de maximum cinci minute, păstrează enzima myrosinase. În acelaşi timp, este suficient doar un minut în cuptorul cu microunde pentru a distruge complet această enzimă.

Roșiile
Roşiile conțin un antioxidant puternic, denumit licopen asociat cu un risc redus de a dezvolta anumite forme de cancer. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă gătirea roşiilor pentru câteva minute, ca în acest timp acestea să elibereze o formă de licopen, care este mai uşor de absorbit de către corpul uman.

Usturoiul
Dacă veţi zdrobi sau toca usturoiul și-l veţi lăsa 10-15 minute înainte de a-l pune la foc, va elibera allicina o substanță fitochimică, care ajută în lupta împotriva diferitelor boli. Alicina este formată prin unirea a doi compuşi chimici, numiţi allicin și alliinase. Când usturoiul este întreg cele două componente sunt separate, atunci când îl tăiem mărunt cei doi compuşi se unesc şi se formează allicina.

Cartofii
Cartofii sunt unul dintre acele alimente care, în timpul preparării eliberează o substanță chimică numită acrilamidă. Studii recente au confirmat faptul că un nivel ridicat de acrilamidă creşte pericolul de a dezvolta cancer la animale și se crede că acest pericol există și pentru oameni. În general, gătitul alimentelor la temperaturi ridicate, cum ar fi, prăjirea, gătitul pe grătar sau în cuptor, crește șansa eliberare a acrilamidei. Food and Drug Administration recomandă să nu depozitați cartofi în frigider, ci mai degrabă într-un loc răcoros și întunecat. Înainte de a-i găti e recomandat să-i lăsaţi în apă caldă timp de 10-15 minute. Gătiţi în apă sau în cuptorul cu microunde cartofii cu tot cu coajă, sunt singurele metode de preparare care nu eliberează acrilamidă.

Pâinea
Coaptă la temperaturi mari, la fel ca şi cartofii, eliberează acrilamidă. De aceea, Food and Drug Administration recomandă ca pâinea să fie coaptă până devine aurie, un pic rumenită, nu prea tare rumenită sau arsă.

Carnea
Mai multe studii au arătat că există o legătură între gradul de coacere sau prăjire a cărnii şi riscul de a dezvolta anumite boli. Carnea gătită la temperaturi mari, prea tare prăjită sau coaptă, produce substanţe care ne afectează ADN-ul și cresc riscul de cancer. Dacă vă decideți să gătiţi carnea la grătar, trebuie să aveți grijă să obțineţi o culoare gri deschis și să rotiţi cât mai des bucățile de carne. Specialiştii de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, vă recomandă să marinaţi bine carnea, cu ierburi și condimente înainte de preparare, pentru a reduce riscul de formare a substanțelor cancerigene.

Plantele aromate
Plantele aromate nu oferă doar aromă şi gust diverselor tipuri de mâncare, dar, de asemenea, mai posedă şi diferite proprietăţi medicinale. Experţii susţin că, spre exemplu, rozmarinul conţine o substanţă numită carmosol, care inhibă creşterea şi dezvoltarea tumorilor.

Fructele şi legumele
Încercaţi întotdeauna să mâncaţi fructele proaspete şi cu coajă, dar nu înainte de a le spăla foarte bine: de exemplu, dacă mâncaţi un măr nedecojit, veți obține 75% din quercetin în plus, o substanţă anti-cancerigenă importanţă.
Același lucru este valabil şi pentru legume: când le gătiţi, îşi pierd din substanţele benefice, cum ar fi vitamina C sau acidul folic. Pentru a profita la maximum posibil de proprietăţile benefice ale legumelor, experții recomandă să fie gătite la abur, adăugându-le grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, deoarece acesta este capabil să absoarbă substanțe cum ar fi beta-caroten și vitamina K, E și A.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...