De ce vrea UE un preţ unic pentru gazul rusesc; Cât cere Putin fiecărei ţări europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În condiţiile în care politica de preţuri a Gazprom faţă de clienţii din Europa are o componentă politică destul de puternică, Comisarul European pentru Energie se pronunţă pentru un preţ comun al gazului rusesc pentru Europa.

“Vrem ca pe piaţa unică să fie un preţ unic la gaze. Acest joc de “divide et impera” (împarte şi stăpâneşte n.r) propus de Rusia nu poate fi şi nici nu va fi acceptat de statele membre ale Uniunii Europene” a spus comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, după o discuţie cu premierul polonez Donald Tusk.

Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. În termeni nominali, circa 160 de miliarde de metri cubi au fost pompate anul trecut din Rusia spre Vest. Este o cifră care nu a mai fost atinsă niciodată, până anul trecut.

În mod normal, preţul oricărui produs tinde să scadă, în condiţiile în care cantitatea contractată este mai mare. Şi invers.

Citește și: Ţările UE vor să cumpere gaze ruseşti la acelaşi preţ

Germania este cel mai mare consumator de gaze ruseşti din Uniunea Europeană. Potrivit datelor furnizate chiar de Gazprom Export, Germania a importat, anul trecut, 40 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia.

Este cel mai mare client al Gazprom, dar nu plăteşte cel mai mic preţ, în ciuda relaţiei apropiate dintre cele două ţări şi a proiectelor comune energetice-Gazprom a construit un gazoduct special pentru a transporta direct, pe fundul Balticii, gaz rusesc în Germania, Nord Stream.

Potrivit unei statistici din martie 2013, preţul plătit de Germania a fost de 379 de dolari/1.000 mc. Mai mare decât cel plătit de Marea Britanie, care, deşi a primit doar 12,4 miliarde de metri cubi de gaz, a plătit doar 313 dolari pentru 1.000 mc.

Turcia este al doilea mare client european al Gazprom. În 2013, cantitatea primită a fost de 26,6 miliarde de metri cubi, dar nu plăteşte în nici un caz al doilea cel mai mic preţ, ci este abia pe locul nouă în clasament, cu 407 dolari/1.000 mc.

Cel mai mare preţ din Uniunea Europeană plătit de un consumator semnificativ este cel plătit de Polonia. Polonezii au consumat anul trecut 9,8 miliarde de metri cubi de gaze, pentru care au plătit 526 de dolari/1.000 mc.

Aşadar, nu degeaba premierul polonez este cel mai vocal dintre susţinătorii schimbării actualei stări de fapt în contractele dintre consumatorii europeni şi Gazprom şi doreşte ca, în locul fiecărei ţări, contractul de livrare de gaze să se facă între Uniunea Europeană şi Gazprom.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...