(STUDIU) Cât vor ajunge să coste mașinile electrice în 2025

(STUDIU) Cât vor ajunge să coste mașinile electrice în 2025

Mașinile electrice vor avea costuri de producție similare cu cele cu motoare cu combustie internă în 2025, potrivit unui studiu care evidențiază că reducerea timpului de încărcare va fi esențială pentru creșterea vânzărilor.

Constructorii sunt nevoiți să lanseze numeroase modele electrice în următorii ani pentru a putea respecta noile norme de poluare, însă vânzările acestora sunt în continuare infime comparativ cu cele ale masinlor echipate cu motoare cu combustie internă.

Una dintre explicații este legată de prețul semnificativ mai mare al unui model electric comparativ cu un model cu motor diesel sau pe benzină care oferă performanțe și dotări asemănătoare.

Firma americană de consultanță AlixPartners anticipează însă că mașinile electrice vor avea costuri asemănătoare cu cele ale mașinilor tradiționale în preajma anului 2025. În opinia specialiștilor, acest lucru nu va fi însă suficient pentru creșterea vânzărilor, întrucât clienții solicită în același timp și reducerea timpului necesar pentru o încărcare completă, pe lângă necesitatea unor rețele vaste de stații de încărcare.

Studiul realizat de AlixPartners scoate în evidență și faptul că țara cu cea mai mare densitate de modele electrice va fi China. Astfel, se anticipează că 49 dintre cele 103 modele electrice care vor fi lansate la nivel global până în 2020 vor fi dezvoltate de producători chinezi. Datele apar în contextul în care China vrea să dețină 67% din producția de baterii Li-Ion pentru mașini electrice până în 2021. Piața chineză a absorbit anul trecut 350.000 de mașini electrice, ceea ce reprezintă însă doar 2% din piața auto a acestei țări.

Studiul american a avut și o componentă dedicată mașinilor autonome, iar analiștii estimează că o bună parte dintre cele 50 de companii care dezvoltă în prezent tehnologii pentru mașini autonome nu vor reuși să supraviețuiască în următorii ani. “Este imposibil să credem că vor exista 50 de companii de succes pentru tehnologii autonome”, spune John Hoffecker, vice-președintele AlixPartners.

0