Stratfor: România, un pilon esenţial în strategia de apărare a SUA împotriva Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Experții care stabilesc strategia americană de apărare, care au de-a face cu crize precum cele din Ucraina, Siria sau Irak, dar care se află în dilemă în momentul de față, ar trebui să aibă România și Turcia că piloni de dezvoltare.

Este opinia analistului George Friedman, exprimată într-un material publicat pe site-ul grupului de analiză Stratfor, pe care îl și conduce.

Citeşte şi: Obama: NATO trebuie să ajute Republica Moldova să-și consolideze apărarea

Expertul susține că, alături de Turcia, România este esențială, în ceea ce privește strategia Statelor Unite la Marea Neagră. Convenția de la Montreux interzice tranzitul nelimitat de forțe navale în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, controlată de Turcia.

Totuși, România, pentru că este un stat cu ieșire la Marea Neagră, nu este constrânsă de niciun fel de limită, cu toate că puterea de luptă năvală a țării se reduce la câteva fregate învechite și o mână de corvete, arată analistul citat.

În afara faptului că România ar putea fi locul potrivit pentru o potențială bază militară a NATO, de unde să se desfășoare operațiuni aeriene în regiune, în special în Ucraina, SUA ar trebui să sprijine țara noastră să își construiască o forță năvală semnificativă la Marea Neagră, susține Friedman.

Acest lucru ar constitui o mișcare de intimidare a Rusiei și, de asemenea, ar motiva Turcia să coopereze cu România și, implicit, cu Statele Unite.

Citeşte şi: Băsescu va propune la summitul NATO ca Moldova să fie beneficiară a iniaţiativei de consolidare a capacităților de apărare

„Structura tradițională a NATO poate supraviețui acestei evoluții, mare parte din strategia Alianței fiind irelevantă pentru problemele cu care se confruntă bazinul Mării Negre.

Indiferent cum s-ar termina drama Siria-Irak, este pe locul doi față de viitorul relațiilor dintre Rusia, Ucraina și Europa. Acțiunea se desfășoară acum în Marea Neagră, iar acest lucru face România un partener indispensabil în peninsula europeană. Prima presiune va fi simțită atunci când Rusia își va recâștiga poziția în Ucraina”, explică analistul.

George Friedman vorbește în analiza sa și despre „formarea inevitabilă” a unei alianțe, care ar trebui să se întindă între Marea Baltică și Marea Neagră și să înfrâneze o noua Rusie insistentă. Alianța ar trebui, de asemenea, să se întindă spre est, spre Marea Caspică, incluzând Turcia, Georgia și Azerbaidjan.

Linia Polonia-România începe deja să prindă contur. Pare evident, având în vedere evenimentele de pe ambele țărmuri ale Mării Negre, că restul conexiunii va începe în curând să prindă contur.

Citeşte şi: Summitul NATO: Cinci țări vor primi statut special, nu și Ucraina


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...