Ştiaţi cum vă puteţi păstra căpşunii proaspeţi chiar şi două săptămâni? Iată 8 sfaturi cum să păstraţi alimentele proaspete mai mult timp

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Căpşunii pot fi păstraţi proaspeţi şi gustoşi chiar şi două săptămâni? Nu ştiaţi ce să faceţi pentru a vă păstra salata cât mai mult timp proaspătă? Ce a-ţi putea face pentru a păstra mai mult plantele aromatice proaspete şi frumos mirositoare? Iată 8 sfaturi simple, cu ajutorul cărora puteţi prelungi durata de viață a alimentelor pe care le aveţi în casă.

1. Bananele
Bananele fac parte din așa numitul „fruct climateric”: fruct, care continuă să se maturizeze chiar şi după ce a fost cules de pe plantă și care, în etapa finală a maturării crește producția de etilenă. Într-o oră un kilogram de banane lăsat la o temperatură de 15° C produce 5 microlitri de etilenă, în timp ce, sunt suficiente doar câteva micrograme pentru a accelera procesul de înnegrire a fructului.

Învelind banana cu peliculă în jurul tulpinii, veţi împiedica ca etilena să se răspândească şi să grăbească maturizarea prematură a întregului fruct. De asemenea, este recomandat păstrarea bananelor separat una de alta și nu într-un singur mănunchi pentru a prelungi viața lor.

2. Căpşunele
Ne-am gândit, că odată ce sezonul căpşunelor stă să înceapă, să vă sfătuim cum să evitaţi să le aruncaţi la coşul de gunoi.

Pregătiți într-un vas o soluție din 10 părți de apă și o parte de oțet alb sau de mere. Turnaţi căpșunele în această soluţie, amestecaţi de câteva ori, apoi le scurgeţi și le clătiţi. Oțetul va elimina bacteriile și mucegaiul, iar fructul va dura aproape două săptămâni (fără a se simţi mirosul sau gustul de oțet, pentru că soluția este foarte diluată).

3. Fructele lovite
Un măr zdrobit va infecta şi pe altele repede, deoarece etilena este produsă în cantități mai mari dacă fructele sunt lovite: consumaţi mai întâi fructele lovite, după ce aţi îndepărtat partea înnegrită și oxidată.

4. Fructele uscate
Dacă doriţi să uscaţi fructele, pentru a le putea păstra aşa mai mult timp şi utiliza atunci când aveţi nevoie de ele, trebuie să le uscaţi imediat ce le-aţi cumpărat, cât încă sunt proaspete. După ce aţi terminat procesul de uscare, le lăsaţi să se răcească, apoi le puneţi în borcane de sticlă pentru a le avea gata pregătite atunci când veţi avea nevoie de ele.

5. Plantele aromatice
Pentru a menține proaspăt busuiocul, pătrunjelul, ţelina, leuşteanul, coriandrul şi alte astfel de plante, este recomandat să le păstraţi ca pe flori: tăiaţi un centimetru din tulpină, păstrând întregul „buchet”, într-un vas umplut cu apă proaspătă. Le puteți pune în frigider sau pot fi acoperite cu o pungă de plastic. Schimbaţi apa atunci când aceasta devine un pic tulbure. Totuşi, vi le recomandăm pe cele proaspete din propria grădină, sau măcar din ghivecele din casă.

6. Conservaţi plantele aromatizate cu ajutorul uleiului
O ciorbă românească (moldovenească) bună cu ierburi aromatice proaspete nu o poţi înlocui cu nimic. Dar, în situaţia în care pătrunjelul, cimbrul, sau leuşteanul nu poate fi păstrat mereu proaspăt, o alternativă bună este şi să le conservaţi cu ajutorul uleiului. Le scufundaţi mai întâi în ulei, apoi le puneţi în congelator, în cantităţi sau cubuleţe potrivite pentru a le putea folosi mai târziu pentru aromatizarea preparatelor culinare.

7. Cimbrul
Plantele aromatice care au frunzele „cărnoase”, cum este şi cimbrul, pot fi agățate și uscate la soare în timpul verii, sau pot fi curățate și păstrate în borcane de sticlă în tot restul anului cât nu le putem culege proaspete din grădină.

8. Salată
O foaie sau un prosop de hârtie (care trebuie schimbate), vor absorbi umezeala, ajutând să păstrați salata proaspătă mai mult. În orice caz, odată cumpărată, scoateţi-o din punga de plastic și păstrați-o, acoperită cu un prosop de hârtie într-un vas sau într-o pungă de hârtie: plasticul crește condensarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...