Statistici îngrijorătoare: Activităţile de voluntariat, neatractive pentru tinerii moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Implicarea populaţiei în activităţile voluntare este un fenomen răspândit în Republica Moldova, totuși cele mai mari rate de participare la activităţile voluntare sunt înregistrate la adulţi.

Conform datelor rezultate din cercetare, în aprilie curent 1264,5 mii persoane, sau 42 la sută din totalul populaţiei de 15 ani şi peste, au ajutat persoane din alte familii sau au lucrat fără plată în folosul comunităţii. În totalul voluntarilor 57 la sută o constituie femeile şi 62 la sută – persoanele din mediul rural, potrivit dapelor Biroului Național de Statistică.

Activităţile voluntare într-o proporţie mai mare sunt răspândite în rândul femeilor, 44,7% din totalul femeilor de 15 ani şi peste, faţă de bărbaţi, 39,4% din totalul bărbaţilor de 15 ani şi peste, şi printre locuitorii din mediul rural (47%) faţă de cei din mediul urban (36% totalul persoanelor de 15 ani şi peste).

În totalul persoanelor în vârstă de muncă atât printre femei, cât şi printre bărbaţi, ponderi net superioare le au voluntarii din mediul rural.

În distribuţia după grupe de vârstă, cele mai mari ponderi în totalul voluntarilor le au bărbaţii în vârstă de 25-34 ani şi femeile de 55-64 ani (respectiv, câte 21%). În majoritatea grupelor de vârstă predomină femeile, cu ponderi cuprinse între 52-69% în mediile urban şi rural. Excepţie o formează grupa de vârstă 25-34 ani din mediul rural, unde predomină bărbaţii cu 54%.

În structura voluntarilor care lucrează după statutul profesional, cota principală revine salariaţilor (54%), urmaţi de lucrătorii pe cont propriu (42%).

Cele mai mari rate de participare la activităţile voluntare sunt înregistrate la adulţi (44,7%), în deosebi la femeile şi bărbaţii din mediul rural (respectiv, 54,2% şi 46,7%). În rândul vârstnicilor şi tinerilor se evidenţiază femeile din mediul rural, având ratele, respectiv, 47,2% şi 40,1%.

Mai mult timp dedică muncilor voluntare adulţii şi vârstnicii, în medie câte 2 ore şi 24 minute pe săptămână. În comparaţie cu aceștia, durata medie înregistrată în rândul tinerilor este în medie cu jumătate de oră mai mică, – aproximativ 2 ore pe săptămână. Cel mai mult timp a fost alocat lucrului neplătit în folosul altora de către femeile vârstnice din mediul urban – în medie câte 3 ore şi 30 minute pe săptămână.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...