STATISTICĂ: O treime dintre femeile victime ale violenţei niciodată nu au raportat abuzurile

by D M
Distribuiti mai departe...

O treime dintre femeile din Republica Moldova care au fost supuse violenţei în familie, nu au raportat despre cazurile de agresiune, alegând să sufere în tăcere. Sunt datele prezentate de către autorităţi, care împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cu parteneri de dezvoltare au analizat progresele înregistrate şi perspectivele de viitor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, relatează Mesager.

Dezbaterile sunt parte a Campaniei naţionale „16 zile de activism împotriva violenţei în baza de gen”, lansată în ţara noastră sub genericul – „Colorează lumea în oranj! Spune NU violenţei!”.

„O treime dintre femei victime ale violenţei niciodată nu au raportat cazurile de violenţă cu care s-au confruntat, ele au ales să sufere în tăcere abuzul, suferinţa, durerea şi cel mai grav este că această nu se întâmplă doar în familie, dar şi în spaţiile publice, instituţiile de învăţământ, la locul de muncă, dar şi în prezenţa copiilor”, spune elena Bacalu, preşedintă comisie parlamentară.

Pentru a preveni fenomenul, Ministerul Sănătăţii urmează să implementeze cel de-al doilea plan de acţiuni pentru anii 2020-2023, ce prevede şi proiecte de consolidare inclusiv cu societatea civilă la nivel local.

„Prevenirea violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie anume prin prisma toleranţei zero faţă de fenomen. Sunt elucidate şi aspectele de eliminare a stigmei ce mai persistă în ţara noastră. Este vorba de consolidarea mecanismului de protecţie si asistenţă a victimelor violenţei, vorbim nu doar de suport, dar prevenirea de revictimizare a acestora”, menţionează ministra Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit oamenilor legii, doar în acest an, poliţia a aplicat 3127 restricţii de urgenţă. 

„Potrivit statisticilor, timp de 10 luni au fost emise 467 de ordonanţe de protecţie, ordonanţe supravegheate, jumătate au fost încălcate”, spune reprezentantul Ministerului de Interne, Ghenadie Neamţu.

Numai în 2018 au fost expediate în judecată aproape 1800 de contravenţii, dintre care doar 143 au fost pedepsite cu arest. Anul trecut, partenerii externi şi organizaţiile nonguvernamentale au contribuit la instruirea a peste trei mii de poliţişti în conformitate cu prevederile internaţionale. 

În perioada 2014-2018, în Republica Moldova şi-au pierdut viaţa 144 de femei în rezultatul actelor de violenţă domestică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...