(STATISTICĂ) La nivel mondial, 2,9 milioane de copii mor în primele 28 de zile de la naștere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primele 24 de ore de viaţa sunt cele mai periculoase pentru un nou născut, conform unui raport prezentat de Ending Newborn Deaths: Ensuring Every Baby Survives, publicat recent de către organizaţia Salvaţi Copiii. Pentru un milion de copii, prima zi de viaţă este, cu regret, şi ultima.

Datele oficiale privind mortalitatea infantilă arată extrem de îngrijorător. Doar în 2012 în lume au murit 2,9 milioane de copii în primele 28 de la naștere, iar alţi 1,2 milioane de copii şi-au pierdut viaţa în timpul naşterii, ca urmare a unui travaliu prea lung sau din cauza unor infecţii sau complicaţii, precum este şi preeclampsia.

Această mortalitate infantilă ridicată este precum un masacru făcut în linişte, care ar putea fi evitat, sau măcar redus drastic numărul de decese printre nou născuţi. Aceasta ar fi posibil dacă femeile gravide ar avea acces la controale şi îngrijiri elementare pe parcursul sarcinii şi dacă ar fi asistate în timpul naşterii şi în primele zile de viaţă copiilor lor de către personal medical calificat.

Potrivit datelor raportului, circa 40 milioane de femei însărcinate anual nasc în lipsa unei moaşe sau a altui tip de personal medical calificat. Dintre acestea, în jur de 2 milioane duc sarcina într-o singurătate absolută, fără a avea aproape tatăl copilului, rude sau asistenţă psihologică, cauza fiind inegalitatea socială întâlnită încă în multe state, abandonul familial la care sunt supuse multe femei care rămân însărcinate în afara căsătoriei.

O altă cauză este sărăcia, care nu permite femeilor să-şi asigure controalele şi îngrijirile necesare în timpul sarcinii. Altă problemă cu care se confruntă femeile din state precum Afganistan, este lipsa medicilor şi a moaşelor. În majoritatea localităţilor rurale aflate la distanţe mari de cele urbane din Afganistan există o singură moaşă la 10.000 de locuitori.

Comparând datele din anul 1990 când numărul de copii decedaţi până la vârsta de 5 ani era de 12.6 milioane, cu cele din 2012, când numărul a scăzut la 6.6 milioane, putem spune că situaţia s-a schimbat mult în bine. Totuşi, mai sunt multe de făcut cu privire la prevenirea şi combaterea mortalităţii infantile, cele mai urgente şi importante măsuri care trebuiesc întreprinse sunt acelea de a oferi tuturor femeilor o naştere în condiţii elementare de igienă şi siguranţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...