Sfaturi pentru un somn lung și liniștit

Sfaturi pentru un somn lung și liniștit

Persoanele trecute de vârsta de 50 de ani sunt sfătuite să evite cofeina după prânz, în special dacă au probleme cu somnul noaptea. Specialiștii au întocmit o listă cu sfaturi și soluții pentru „insomnii” și atenționează că obiceiurile noastre ar putea contribui într-o foarte mare măsură la un somn nu tocmai odihnitor, scrie BBC.

Un studiu, realizat în Marea Britanie, sugerează că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne este din ce în ce mai greu să adormim, dar, totodată, subliniază importanța unei odihne suficiente pentru sănătate.

Astfel, celor trecuți de prima tinerețe li se recomandă să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte. Mai jos găsiți o serie de sfaturi, utile pentru a vă bucura de un somn mai lung și odihnitor:

– evitați cafeaua;
– treziți-vă în fiecare zi la aceeași oră;
– expuneți-vă la lumina soarelui;
– nu consumați alcool cu intenția de a adormi;
– este bine ca cina să fie servită cu trei ore înainte de culcare;
– atunci când mergeți la culcare, lăsați telefonul/tableta/laptop-ul de o parte;
– dacă obișnuiți să dormiți în timpul zilei, ar fi indicat ca somnul să nu dureze mai mult de o oră și jumătate;
– purtași șosete pentru a avea picioarele calde;
– nu dormiți cu animale de companie;
– evitați certurile înainte de a dormi.

De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, somnul se schimbă, iar posibilitatea de a ne trezi în mijlocul nopții sau dimineața foarte devreme crește. Studiul oferă câteva soluții ce ar putea să vă ajute dacă vă confruntați cu această problemă:

– dacă nu puteți adormi, ridicați-vă din pat și găsiți un alt loc liniștit în care să vă relaxați până simțiți că vă fură somnul;
– evitați să vă mai gândiți la probleme atunci când sunteți pe punctul de a adormi;
– dacă aveți probleme cu somnul pe timpul nopții, dar obișnuiși să ațipiți seara când vă uitați la televizor, ar fi bine să încercați să vă culcați mai devreme;
– dacă dormiți foarte puțin și considerați că deja a devenit o problemă care vă afectează viața, vorbiți cu un doctor.

0