(STUDIU) Ce riscă bărbații care consumă frecvent carne roșie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un nou studiu sugerează că bărbații care consumă frecvent carne roșie au un risc mai mare de a suferi de probleme intestinale, dureri și greață, în comparație cu cei care mănâncă de obicei pui și pește, informează marți Reuters.

O echipă de oameni de știință americani a studiat date colectate pe parcursul a peste două decenii de la circa 46.000 de bărbați și au descoperit că cei care erau consumau frecvent carne roșie aveau un risc de 58% mai mare de a fi diagnosticați cu diverticulită, o boală intestinală comună care apare atunci când diverticulii — mici „buzunare” ce mărginesc peretele colonului — se inflamează.

„Studii realizate anterior au arătat că o dietă bogată în fibre alimentare este asociată cu un risc mai mic de diverticulită, însă rolul factorilor de dietă în influențarea riscului de diverticulită nu a fost bine cercetat”, a declarat conducătorul echipei de cercetători, Andrew Chan, om de știință de la Universitatea Harvard University și Spitalul General Massachusetts din Boston. „Rezultatele noastre indică faptul că alimentația bogată în carne roșie poate fi asociată cu un risc mai mare de diverticulită”, a declarat Chan.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au utilizat informații de la bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, între 1986 și 2012. În această perioadă, 764 dintre ei au fost diagnosticați cu diverticulită, scrie Agerpres.

Acest studiu este unul observațional și nu dovedește că un consum de carne roșie cauzează diverticulită, precizează sursa citată.

În timp ce majoritatea bolnavilor de diverticulită pot fi tratați prin schimbarea alimentației, cazurile severe, precum perforațiile peretelui intestinelor, necesită spitalizare și intervenție chirurgicală.

Diverticulita este cauza spitalizătii a peste 200.000 de persoane pe an în Statele Unite, iar costurile de tratare a acestora depășesc 2 miliarde de dolari, notează Chan și colegii săi în jurnalul „Gut”.

În ultima perioadă, s-a observat o creștere a numărului de cazuri de persoane diagnosticate cu această afecțiune ale cărei cauze exacte nu se cunosc în totalitate. Printre factorii de risc se numără, pe lângă alimentație, fumatul, obezitatea și administrarea fără rețetă a unor analgezice cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...