Schimbare totală a „ultimului dictator” din Europa; Putin, trădat de unul dintre principalii aliaţi?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poreclit adesea „ultimul dictator” din Europa, unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin și-a schimbat în ultimul timp tactica și a început să flirteze cu Occidentul.

Aceasta este remarca făcută de jurnaliștii de la Washington Post, într-o analiză a politicii externe din ultima vreme practicată de Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului.

Citeşte şi: Lukașenko avertizează Moscova: Sunt gata să înarmez jumătate de milion de belaruși

Lukaşenko, numit în urmă cu un deceniu de fostul secretar de Stat al SUA Condoleezza Rice drept „ultimul dictator din Europa”, și-a condus țara cu un pumn de fier începând cu 1994, însă în ultima vreme are o atitudine diferită în relația cu Occidentul.

Săptămâna trecută, înalți oficiali din Belarus au participat la un summit al UE în care s-a încercat găsirea unor soluții pentru ca fostele națiuni sovietice să se îndepărteze de Rusia. În plus, în ultima perioadă, lideri importanți din Uniunea Europeană au făcut vizite în Belarus.

Îmbunătățirea relațiilor dintre Belarus și țările din UE vine după ce Lukaşenko a fost unul dintre criticii modului în care Rusia a acționat în Ucraina.

Chiar dacă a promis că Rusia va rămâne cel mai important partener al Belarusului, Lukaşenko a început să se delimiteze, ușor-ușor, de politica Moscovei, refuzând să recunoască anexarea Crimeii și împrietenindu-se cu liderii UE.

Citeşte şi: Lukașenko râde de Putin: „Nu mai sunt ultimul dictator al Europei”

„Nu mai sunt ultimul dictator din Europa. Există dictatori un pic mai răi decât mine, nu? Sunt răul cel mai mic deja”, a glumit Lukaşenko, cu privire la schimbarea sa de atitudine.

Lukaşenko a fost dintotdeauna unul dintre aliații lui Vladimir Putin, iar cele două țări au și relații economice importante, Rusia fiind de departe principala importatoare din Belarus. Problema este însă că Belarusul are o relație istorică și cu Ucraina, cele două țări având o frontieră comună de peste 1.000 de kilometri, o cultură și limbă asemănătoare.

Sesizând schimbarea de atitudine a lui Lukaşenko, oficialii UE și-au modificat și ei atitudinea față de Belarus, poate și din dorința de a stopa o apropiere și mai mare a acestei țări față de Rusia, ceea ce s-ar fi întâmplat dacă țara ar fi fost marginalizată și izolată.

Citeşte şi: (VIDEO) Lukașenko: Belarus nu va fi niciodată o regiune nord-vestică a Rusiei

După alegerile din 2010, UE a militat pentru îndepărtarea lui Lukaşenko din fruntea țării, numai că acum se fac eforturi pentru implementarea unei noi optici în Belarus.

Criticii avertizează însă că relațiile mai calde cu Vestul pot fi și o tactică din partea lui Lukaşenko de a adopta o poziție mai bună în negocierile economice cu Kremlinul, pentru a obține beneficii mai importante.

Pe de altă parte, oficialii belarusi menționează că nu este vorba de nicio tactică, ci doar de o normalizare a lucrurilor.

„Să fim sinceri. Europa nu poate înlocui Rusia pentru noi, cel puțin nu astăzi. Noi știm că în vremuri dificile vom fi mereu cu Rusia. Dar asta nu înseamnă că Rusia va fi suspicioasă dacă noi vom dezvolta relații normale cu Uniunea Europeană. Nu ne temem că cineva vrea să ne invadeze, însă nu vrem un colaps economic”, a precizat ministrul de Externe Vladimir Makei, într-un interviu recent.

Citeşte şi: Lukașenko: Stabilitatea în Ucraina e imposibilă în lipsa americanilor


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...