Lukașenko: Stabilitatea în Ucraina e imposibilă în lipsa americanilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a pledat, într-un interviu pentru Bloomberg, pentru participarea directă a Statelor Unite în negocierile privind soluţionarea crizei din estul Ucrainei.

„Eu nu ştiu ce intenţii au americanii aici, în estul Europei, în Ucraina în principal, dar, dacă vor pace şi stabilitate, ar trebui imediat să intervină în acest proces”, a afirmat Lukaşenko într-un interviu pentru Bloomberg, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Belarusului.

„Cred că stabilitatea este imposibilă în Ucraina în lipsa americanilor”, a apreciat preşedintele belarus, răspunzând unor întrebări legate de soluţionarea crizei din estul Ucrainei după semnarea Acordului de Minsk.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruşi, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident de implicare – cu armament şi personal – în criza din estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare.

Conflictul separatist ucrainean, izbucnit în martie 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu peste 6.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...