Sancţiunile economice divizează Rusia; Oligarhii nu îl mai susţin pe Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sancțiunile economice divizează Rusia, în ciuda efortului făcut de Vladimir Putin de a arăta lumii că există un front comun în țara sa, se arată într-un raport al serviciilor de informații germane.

Acestea au informat-o pe Angela Merkel că la Kremlin există o bătălie între apropiații fostului ofițer KGB despre modul în care trebuie să reacționeze față de măsurile aplicate de Occident, informează Telegraph, care citează surse apropiate situației.

Citeşte şi: Cum l-ar ajuta sancţiunile pe Putin să transforme Rusia în Uniunea Sovietică

Șeful serviciilor de informații de la Berlin, Gerhard Schindler, a informat Comisia pentru Afaceri Externe din Parlament că încep să apară fisuri în frontul unit pe care Vladimir Putin îl prezintă lumii.

„Se pare că unii oligarhi, care sunt îngrijorați de sancțiunile Uniunii Europene, vor să pună economia înaintea îngrijorărilor politice, așa că au de gând să frâneze ambițiile președintelui rus”, scrie cotidianul german Der Spiegel.

Informațiile obținute de Berlin ar fi putut sta la bază schimbării de opinie a cancelarului Angela Merkel. Inițial, aceasta a fost rezervată în ceea ce privește înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei, iar ulterior a devenit un susținător al scenariului.

Citeşte şi: De ce statele europene ezită să impună noi sancţiuni Rusiei

Companiile germane nu vor înăsprirea sancțiunilor

Pe de altă parte, companiile germane încearcă din răsputeri să convingă liderii politici să nu aprobe sancțiuni mai aspre pentru Rusia. Oamenii de afaceri nemți se tem că acestea vor dăuna exporturilor și vor afecta piața muncii.

„Ne așteptăm ca exporturile către Rusia să scadă cu 10%, ceea ce înseamnă 4 miliarde de euro, iar această pierdere ne va lovi puternic”, a subliniat Volker Treier, expert al Camerei de Comerț de la Berlin (DIHK).

Pe de altă parte, Eckhard Cordes, șeful Comitetului pentru Relațiile Economice cu Europa de Est, susține că nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă sunt în pericol din cauza scăderii exporturilor cu Rusia și Ucraina.

Similar, Asociația Germană pentru IMM-uri și-a avertizat membrii că vor avea de suferit dacă sancțiunile se vor înăspri. „Toată lumea va avea de pierdut în cazul în care se va declanșa un război economic cu Rusia”, a menționat președintele acestei organizații, Mario Ohoven.

Multe dintre cele 6.300 de companii germane care activează în Rusia sunt IMM-uri, a amintit acesta. „Un embargo sau măsuri similare ar înseamnă o lovitură puternică pentru ele”, a mai spus Mario Ohoven.

Pe de altă parte, ministrul german al Economiei a menționat recent că o atitudine agresivă față de Moscova este necesară, în ciuda efectelor pe care le-ar avea asupra mediului de afaceri.

El a susținut că, în acest caz, economia trece pe locul al doilea.

Citeşte şi: Sancțiunile împotriva Rusiei: Prioritatea supremă este asigurarea stabilității și păcii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...