Cum l-ar ajuta sancţiunile pe Putin să transforme Rusia în Uniunea Sovietică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doborârea avionului Malaysia Airlines în Ucraina a deschis perspectiva unor sancțiuni mai dure impuse de Occident împotriva Rusiei. Dar unii analiști afirmă că a treia rundă a sancțiunilor economice s-ar putea să aibă efecte contrare asupra Moscovei, iar Rusia s-ar transformă în fosta țară din timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică.

Până în prezent, sancțiunile occidentale au fost limitate la persoane fizice, precum și la câteva companii din Rusia, potrivit The Week.

Citeşte şi: Cei 28 de lideri ai statelor UE, întrebați în scris dacă acceptă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Cele mai recente discuții între liderii europeni au dus la o extindere a listei existente a rușilor cărora li se vor îngheța activele și vor avea restricții de viză. Însă o decizie cu privire la aplicarea așa-ziselor sancțiuni de „nivelul trei” care să cuprindă sectoare largi ale economiei ruse sau interdicții la exportul de tehnologie a fost din nou amânată.

Citeşte şi: Ponta: România își permite să ceară înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Dar dacă a treia rundă de sancțiuni are efectul opus, și în loc de slăbirea elitei care îl susține pe Puțin ar putea duce la consolidarea regimului actual? Acest lucru s-ar putea întâmplă deoarece sancțiunile au efecte specifice distributive asupra regimurilor oligarhice, precum Rusia, și pot servi susținerii statului și îmbogățirii indivizilor și organizațiilor politice.

Aceasta s-ar putea petrece în cazul în care liderii ruși decid să utilizeze sancțiunile ca o oportunitate de a transfera resurse economice aliaților politici importanți.

Deturnarea unor resurse suplimentare pentru industria de Apărare din Rusia ar crea circumstanțe pentru că anumite persoane sau firme să poată beneficia de pe urma sancțiunilor. Acest rezultat ar putea crește sprijinul industriei de Apărare pentru actuala conducere de la Kremlin.

Sancțiunile economice internaționale care au fost luate de-a lungul anilor, împotriva Africii de Sud, Irakului sau a statului Zimbabwe, nu au funcționat întotdeauna așa cum s-a intenționat.

Astfel, sancțiunile economice împotriva Moscovei ar putea avea un rezultat cu totul nedorit: consolidarea regimului actual și o reevaluare a rolului Rusiei în economia globală.

Citeşte şi: Sancțiunile împotriva Rusiei: Prioritatea supremă este asigurarea stabilității și păcii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...