Ruşii şi chinezii, uniţi de Puterea Siberiei pentru următorii 30 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gazprom şi China National Petroleum Corporation au sărbătorit luni inaugurarea lucrărilor la noul gazoduct „Puterea Siberiei” pe care cele două ţări îl vor exploata împreună în următoarele 3 decenii.

Evenimentul a avut loc în China, oaspete de onoare fiind premierul rus Dimitri Medvedev care a dezvelit şi prima îmbinare a gazoductului care va alimenta China cu gaze, relatează reporterii agenţiei TASS.

Citeşte şi: China și Rusia, încă departe de a ajunge la o înțelegere

Contractul dintre Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC) a fost încheiat în mai 2014, părţile convenind să exploateze în comun gazoductul care va alimenta piaţa de gaze din China.

Prin „Puterea Siberiei”, Rusia urmează să livreze anual, timp de 30 de ani, 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în China.

Chinezii se alimentează deja cu gaze ruseşti prin intermediul reţelei realizate pe ruta estică de transport dinspre Yakutia şi Irkutsk.

Viitorul gazoduct ar urma să completeze vânzările de gaz ale Rusiei pe piaţa din Asia, proiectul fiind considerat capital de oficialii celor două ţări.

Citeşte şi: Rusia şi China, din nou fraţi? Cât de mult s-au strâns legăturile şi ce rol joacă Ucraina

De altfel, negocierile pentru „Puterea Siberiei” au fost purtate între şefii celor două state: Vladimir Putin şi Xi Jinping.

Conform liderului de la Kremlin, „următorul pas va fi să creştem livrarea de gaze naturale în China pe ruta de vest, pe traseul Altai”.

Gazoductul Altai va asigura legătura între Siberia de Vest şi China, urmând să aibă 2700 de km şi o capacitate e 30 de miliarde metri cubi/an, cu posibilitate de creştere a livrărilor la 100 de miliarde metri cubi.

„Puterea Siberiei”, urmează să completeze ruta estică de livrare a gazelor naturale pe piaţa din China. Lungimea gazoductului este de 3968 km, iar costurile pentru realizarea lui se ridică la 21,3 miliarde de dolari.

Gazoductul va înainta pe actualul traseu al reţelei care leagă Siberia de Est de malul Oceanului Pacific, pe un relief dificil şi în zone cu activitate seismică intensă.

Citeşte şi: China şi Rusia au bătut palma; Vor să doboare SUA de pe tronul internetului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...