Rusia, deranjată de noul Cod al Educației: Va fi sau nu studiată limba rusă în școlile din Moldova?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Codul Educaţiei, adoptat recent în lectură finală de Parlament, stârneşte nemulţumiri la nivel diplomatic. Astfel, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, şi-a arătat dezacordul față de noul Cod al Educației pe motiv că nu este stipulat expres faptul că elevii ruși din Republica Moldova își vor putea face studiile în limba rusă.

„Documentul schimbă radical actualul sistem de educație în care se pot efectua studiile în limba de stat și în limba rusă. Codul Educației garantează obținerea studiilor în limba română și, luând în considerare posibilitățile sistemului de învățământ, elevii vor putea să studieze și în limbile minorităților naționale sau în una din limbile de circulație internațională. Despre limba rusă, ca limbă de studiu, nu se menționează nimic”, a menționat diplomatul rus, într-un interviu pentru Infotag.

Ambasadorul rus este de părere că școlile cu predare în limba rusă din Moldova sunt dotate „tehnic-material de către Ministerul Educației cu rămășițe”. Acestea nu au computere și nu sunt asigurate cu material didactic, manuale și cărți.

Pe de altă parte Ministerul Educației dă asigurări că elevii vor avea posibilitatea de a studia limba rusă.

Noul Cod al Educației prevede ca procesul de învăţământ să se desfășoare în limba română sau, în limita posibilităţilor sistemului educaţional, în limbile minorităţilor naţionale sau în una dintre limbile de circulaţie internaţională.

Astfel, studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituţiile de învăţământ de orice nivel, limba rusă, însă, devine disciplină opțională, iar limba engleză va fi studiată în toate instituţiile de învăţământ.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, implementarea Codului Educației va permite organizarea unui sistem de educație care să le formeze elevilor și studenților competențe și care să-i pregătească pentru viață, și nu a unuia care să-i transforme în mașini de reprodus texte publicate în manuale sau culegeri, care învaţă doar pentru note.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...